De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Barbara van Beukering van Dorpsblad Langweer overhandigt het eerste exemplaar van de glossy zomereditie aan wethouder Remboud van Iddekinge.

De redactie van Dorpsblad Langweer komt met een glossy zomerspecial van 86 pagina’s boordevol informatie, verhalen en wetenswaardigheden over het watersportdorp. Het blad wordt in een oplage 1.500 exemplaren verspreid. Zoals elke maand gaan er 675 stuks naar alle adressen in Langweer, Boornzwaag en Dijken. De resterende 825 exemplaren zijn bestemd voor toeristen, die het dorp in de zomer volop bezoeken. Het officiële eerste exemplaar is dinsdag 11 juni 2024 in Dijken gepresenteerd.

Het idee voor de zomerglossy ontstond tijdens een van de maandelijkse redactievergaderingen in het vishuis, dat voorzitter Riemer van der Velde van stichting Dorpsblad Langweer als redactielokaal beschikbaar stelt. De stichting is steeds op zoek naar extra inkomsten. De vrijwilligers zagen in een glossy magazine een mogelijkheid, vertelt Barbara van Beukering, die de redactie aanvoert. ,,De reguliere uitgave is zwart-wit en telt 44 pagina’s op gewoon papier. Deze glossy is helemaal in full color gedrukt, telt 84 pagina’s en heeft dikker papier. En zo’n hard ruggetje wat glossy’s altijd hebben.’’

Een heel team van vrijwilligers staat maandelijks klaar om het dorpsblad te maken. De bezorgploeg bestaat uit uit tien personen en de redactie telt evenveel mensen. Jel Kraak en Folkert Sappé doen om en om de vormgeving van het blad. Janka de Jong doet meestal het grote interview. Bestuurslid Pytsje Boersma van Plaatselijk Belang Langweer verzorgt de rubriek ‘Plaatselijk Belang informeert'.

Rubrieken
Dorpsblad Langweer heeft meerdere rubrieken. Nieuwkomers, waarin zo’n beetje alle nieuwe Langweerders worden voorgesteld, is van de hand van Dianet de Jong, die daarnaast voor de rubriek Dit ben ik vragen aan een kind stelt en tot een verhaal verwerkt. Marja Schager interviewt in de rubriek Mijn Langweer altijd een ‘echte’ Langweerder. Barend Jan Luijtze schrijft meest de actuele reportage, die in vrijwel elke editie van het dorpsblad verschijnt. Ida Heddema maakt de rubriek De Ondernemer en de Friese taalrubriek. Yelly Weidenaar en Barbara van Beukering zijn verantwoordelijk voor samenstelling en eindredactie.
 
Voor de inhoud van de zomerspecial is rekening gehouden met de nieuwe doelgroep, de toeristen. In verschillende artikelen wordt aandacht aan de geschiedenis van Langweer besteed. Zoals een reportage over het vakantieoord Boornzwaag, ooit bedacht door Johan Zorab, en een stuk over ’t Keldertje, de ‘beroemdste en beruchtste bar-dancing van ons land’. De glossy biedt ook veel servicerubrieken, zoals de volledige agenda voor de zomermaanden. In een reportage vertellen alle negen horeca-eigenaren in Langweer wat ze te bieden hebben. Voor toeristen is er een inventarisatie van alle B&B’s in Langweer.
 

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van de glossy zomerspecial van Dorpsblad Langweer is dinsdagmiddag aan wethouder Remboud van Iddekinge voor toerisme van De Fryske Marren uitgereikt. De locatie van deze feestelijke bijeenkomst was Dijken 2, de voormalige boerderij van Ed Nijpels, tegenwoordig eigendom van Jorrit Kreek en Yelly Weidenaar, één van de vrijwilligers in de redactie.

  • De extra exemplaren zijn voor €3,99 te koop bij verschillende verkooppunten in Langweer, zoals de bakker, de supermarkt, de VVV en de havenkantoren.

Foto's Dorpsblad Langweer

Redactieleden en bezorgers van Dorpsblad Langweer tijdens de lancering van de glossy zomereditie.

De voorpagina van het dubbeldikke zomernummer van Dorpsblad Langweer met het Langweerder skûtsje op de Langwarder Wielen.240611 Langweer vp DorpsbladGlossyEditie 1000

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties