De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Met het lostrekken van een knalrood lint is het bezoekerscentrum VVV Waterland van Friesland in Langweer op zaterdag 7 juni 2024 feestelijk heropend. Het witte gebouw aan de Buorren is volledig opgefrist. Wethouder Remboud van Iddekinge van de gemeente De Fryske Marren verrichtte de officiële openingshandeling samen met Wilma Roza, echtgenoot van de inmiddels overleden Cor Roza, die een twee meter lange miniatuur van het IFKS-skûtsje Ut en Thús maakte. Dat schip staat nu in het bezoekerscentrum.

Het minutieus nagebouwde skûtsje van bijna twee meter lang en anderhalve meter hoog is de absolute blikvanger van het bezoekerscentrum, dat al sinds medio april 2024 weer was geopend. Het maken ervan was een passie en ook het levenswerk van Cor Roza (1905-2022). De familie schonk het miniatuurschip na Cor’s overlijden aan de VVV. Het skûtsje keert zo terug naar Langweer, de plaats waar Cor’s liefde voor het (mini-)skûtsjesilen begon.

Wethouder Remboud van Iddekinge zei zeer onder de indruk te zijn. ,,Dat nu juist het skûtsjesilen in het mooie Langweer wordt geëerd, maakt me ontzettend trots. Een prachtige toevoeging voor toerisme en recreatie in onze gemeente en natuurlijk heel Waterland van Friesland.’’

Naast het skûtsjesilen kunnen bezoekers waarom de zwaan zo belangrijk voor Langweer is. Op een groot digitaal tablet kunnen ze hun toeristische zaken bekijken en direct regelen. VVV-vrijwilligers staan in de winkel klaar om bezoekers verder te helpen. In het winkelassortiment zitten onder andere souvenirs, artikelen, kaarten en kleding.

VVV Waterland van Friesland heeft het bezoekerscentrum in samenwerking en dank zij financiële ondersteuning van onder andere Ondernemers Vereniging Langweer, Stichting Bast-Bakker, Hornstra-de Jong Stichting, gemeente De Fryske Marren en Stichting Westermeer.

VVV Waterland van Friesland is actief in het werkgebied van de Afsluitdijk tot Lemmer en van Joure en Sneek tot Bolsward. In totaal zijn er zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland.

Foto: ThomasVaer Fotografie

240608 Langweer VVVbezoekerscentrum c ThomasVaerFotografie 2 (  1000)

240608 Langweer VVVbezoekerscentrum c ThomasVaerFotografie 11 (  1000)

 

240608 Langweer VVVbezoekerscentrum c ThomasVaerFotografie 3 (  1000)

240608 Langweer VVVbezoekerscentrum c ThomasVaerFotografie 5 (  1000)

240608 Langweer VVVbezoekerscentrum c ThomasVaerFotografie 9 (  1000)

 

 

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?