De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Een replica van de klokkenstoel bij Dijken staat sinds kort in een tuin in het Canadese Orillia, een plaats in het zuidoosten van de staat Ontario. De broers Henk en Wietze Kramer uit respectievelijk Langweer en Sint Nicolaasga bouwden de miniatuur op schaal na voor hun zus Annemieke, die in 1974 naar Orillia verhuisde. Op de lokale nieuwssite OrilliaMatters.com staat een uitgebreid verhaal over het Nederlands erfgoed op Canadese bodem. Kort na publicatie hebben duizenden mensen in de Simcoe County regio het artikel op de site gelezen, vertelt verslaggever Tyler Evans.

Hun vaardigheid als huizenbouwers in Nederland kwam de broers Kramer van het gelijknamige bouwbedrijf in Sint Nyk goed te pas. Ze hadden geen gereedschap meegenomen en moesten het doen met materiaal uit de lokale bouwmarkt. Samen met hun zus Annemieke en haar man Gary Dineen bouwden ze de klokkestoel.

De familie Dineen wilde altijd al een deel van hun erfgoed in hun achtertuin hebben en daarom heeft Annenieke deze week haar bezoekende broers Henk en Wietze aan het werk gezet. "Het was een beetje uitdagender zonder de juiste uitrusting, maar het is ze gelukt", aldus Annemieke Dineen-Kramer tegenover verslaggever Tyler Evans.

Annemieke verhuisde in 1974 op 24-jarige leeftijd vanuit Sint Nicolaasga naar Orillia."Ik wilde Engels leren spreken", legde ze uit. "Ik emigreerde en ging naar de verpleegschool en daarna bleef ik gewoon." Ze ontvangt regelmatig familie uit Fryslân en bezoekt bijna elk jaar haar thuisprovincie. Dit jaar maakten Henk en Wietze Kramer de reis voor het eerst in decennia.

De familie heeft het ruim drie meter hoge bouwwerk in een paar dagen en na een paar bezoekjes aan de bouwmarkt vrijwel voltooid. Annemieke en Gary Dineen zoeken nog een andere klok, liefst eentje van 25 centimeter hoog. Ook moet het houtwerk nog in de verf worden gezet.

Meer over het bijzondere bouwproject op de Engelstalige nieuwssite OrilliaMatters.com

Bij de illustratie (c Tyler Evans.): De drie meter hoge replica van de klokkenstoel van Dijken in de Canadese achtertuin met vanaf links Henk Kramer, Annemieke Dineen-Kramer, Wietze Kramer and Gary Dineen.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?