De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

240323 SintNyk jaarvergadering WSV 1In een kleurrijk verhaal schetst journalist Albert van Keimpema uit Tjerkgaast een portret van een ,,bloeiende Watersportvereniging Sint Nyk’’, die ,,het zanddorp in de vaart houdt’’. In zijn lijfblad Fries Journaal passeert de ontstaansgeschiedenis de revue en ook de komst van Rimke Postma, die als eerste vrouwelijke voorzitter Jacob Jellesma (77) is opgevolgd.

Vroeger was het Sint Nicolaasga via de Ald Feart met de Tsjûkemar verbonden, maar de aanleg van de A6 en de verbindingsweg Tsjûkemarwei isoleerde het dorp over water. Het benodigde zand voor de nieuwe wegen kwam onder andere uit de zandwinput, waar nu de haven is gevestigd. Om commerciële activiteiten rond de zandwinput te voorkomen, adviseerde de toenmalige gemeente Doniawerstal om een watersportvereniging op te richten.

Het benodigde geld kwam deels vanuit het dorp. ,,Lappen’’ waren de Sint Nyksters wel gewend. ,,Sommigen hoefden later hun renteloze lening niet eens teg, memoreert oud-voorzitter Jacob Jellesma. Ook het ledental groeide direct flink. ,,Ook dat kostte geen moeite in de roomse enclave met kroostrijke gezinnen. Alleen al door de families als Kuipers, Boonstra en Steneker konden tientallen leden worden ingeschreven’’, schrijft Van Keimpema.

Met vereende krachten werd begonnen met de aanleg van de haven en de verbouw van de boerderij van de familie Galema tot clubhuis. ,,Aannemer Hennie Steneker sloeg de damwanden en steigers, hoofd der landbouwschool Herman Gras had organisatievermogen, patriarch Teake Kuipers verbond de zielen en schilder Piet Jouwsma senior was de mannetjesputter.’’

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?