Menu

zoeken

240426 OekjeRooks Scharsterbrug TerkapleDe bijna tachtigjarige Oekje Rooks-Bosma uit Scharsterbrug is vrijdag 26 april 2024 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de versierselen van burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren opgespeld. Met een smoesje was ze naar het gemeentehuis gelokt. Te midden van familie en vrienden werd ze in de gemeenteraadszaal vanwege haar activiteiten in het zonnetje gezet.

Oekje Rooks-Bosma kreeg de koninklijke onderscheiding onder andere vanwege haar inzet op sportief gebied. Ze is nog steeds trainer bij Fitness Scharsterbrug en geeft ook sportles aan ouderen via de Stichting Fit in Fryslân. Eerder was ze voorzitter en vrijwilliger bij Gymnastiekvereniging WATS in Echten. Gymnastiekvereniging Turnen Houdt Ons Recht (THOR) in Lemmer kon ook jarenlang op haar rekenen. In Lemmer hielp ze mee met de organisatie van de jaarlijkse avondvierdaagse.

Eerder was Oekje Rooks ook voorzitter en vrijwilliger bij de inmiddels opgeheven en gefuseerde openbare basisschool De Marpykjes in Oosterzee. Nog steeds is ze actief als gastvrouw in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Het programma Hea! van Omrop Fryslân bracht in januari 2023 een reportage over ouderengymnastiek in Terkaple, waar ze ook les geeft.

De jaarlijkse lintjesregen op het gemeentehuis in Joure werd een feestelijke bijeenkomst, waar ook twee andere inwoners van De Fryske Marren werden gehuldigd. Nog twee anderen verblijven momenteel in het buitenland en werden telefonisch van het besluit van koning Willem-Alexander op de hoogte gebracht.

Foto uit Hea!-reportage "De heupen los": Omrop Fryslân

 Oekje Rooks-Bosma in actie voor Fitness Scharsterbrug. (Foto: Esther Beneker))



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!