Menu

zoeken

240409 Langweer brandweer reddingkoeEen spectaculaire actie van de brandweer van Langweer was dinsdag 9 april 2024 de redding voor drie jonge koeien, die uit een weiland waren ontsnapt en in de vaart bij de Jouster Sluis waren beland. Ze werden uiteindelijk alle drie op de vastewal gebracht, maar een ingeschakelde dierenarts moest een van de jonge koeien eerst verdoven. Dat gebeurde op een Marrekrite-eiland. Vanaf daar werd het dier aan touwen en banden met de brandweerboot door het water naar de wal gesleept.

Aanvankelijk zou alleen de bemanning van de Langweerder brandweerboot in actie komen. Een van de koeien hadden ze vlot op de kant, maar een tweede belandde uiteindelijk in een weiland bij Uitwellingerga. Het derde dier was op een van de eilanden van recreatieschap De Marrekrite aan de Noorder Oudeweg tussen de Langwarder Wielen en Goïngarypster Puollen beland.

,,De jonge koe was erg wild en was niet gemakkelijk te vangen’’, aldus een woordvoerder van de brandweer.. Na overleg met de boer werd besloten om het dier te verdoven, waarna ze het beestje rustig naar de boot konden slepen en aan de bakboordkant vast konden binden voor verder transport. Nadat de koe op de wal bijgekomen was, kon ze na vier uur eindelijk terug naar de stal.

,,Het was een geslaagde operatie dankzij de samenwerking tussen de brandweerlieden van Joure, de bemanning van de Langweerder brandweerboot, de boer en de veearts. Na 4,5 uur konden we genieten van een welverdiende maaltijd op de kazerne en uiteindelijk ons bed opzoeken.’’

Foto's: Brandweer Joure

240409 Langweer brandweer reddingkoe 2240409 Langweer brandweer reddingkoe 3

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!