Menu

zoeken

230405 Ouwsterhaule dodenherdenking 4 1000Archieffoto 4 mei 2023: Dodenherdenking in OuwsterhauleIlja Helfrich (17) en Benthe Pekema (16) uit Ouwsterhaule hebben met hun profielwerkstuk over de Tweede Wereldoorlog een nominatie te pakken voor de onderwijsprijs LC Toptalent 2024. Samen met Anne-Myrthe Kooima (17) uit Joure belichten de vwo-leerlingen de schriften vol oorlogsverhalen, die geschreven zijn door de toen zestienjarige To Hofstra uit Sneek.

De schriften maakten grote indruk op de vwo’ers. De grote lijnen van de oorlog kennen ze, maar de lokale geschiedenis nog niet, zoals de bloednacht van Sneek, waarin vier stadsgenoten werden geliquideerd. Of de razzia tijdens een voetbalwedstrijd van LSC, de overval op het politiebureau in Sneek en het mislukte bombardement bij het station. „Dat makket it hiel tichtby”.

Het was hun geschiedenisdocent die de meiden op het spoor zette van To Hofstra. Bij het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden lag een stapel schriften waarin het Sneker tienermeisje tijdens de Tweede Wereldoorlog verslag deed van haar dagelijkse leven. Het museum had er naar gekeken, maar echt onderzoek was nog niet gedaan naar het unieke oorlogsdocument.

Het inkijkje in een leven van een meisje dat ze zelf zouden kunnen zijn was aangrijpend en laat hen echt anders kijken naar hun eigen onbezorgde leven. „Sy wie sa as ús. We moatte echt bliid wêze dat we net yn dy tiid libje.It kin echt samar hiel oars wêze. Oarloch wolsto net meimeitsje. We seure wolris, mar we binne dankber dat we net yn dy tiid libje.”

Op 17 april 2024 strijden dertien finalisten in De Harmonie in Leeuwarden voor een deskundige jury in de categorieën vmbo, havo en vwo. Alle werkstukken maken kans op de LC Toptalent publieksprijs. De stemperiode loopt tot en met 16 april 2024 20.00 uur.

Archieffoto: Menno DIjkstra



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!