Menu

zoeken

150923 Zerkenvloer kerk LangweerLANGWEER – Het betonnen middenpad van de monumentale protestantse kerk in Langweer moet worden vervangen. De vloer, waar stenen grafzerken in liggen, verzakt. De aanpak kost enkele tonnen.

Eind jaren tachtig is de gehele kerk gerestaureerd. Destijds is de houten vloer vervangen door beton waarin grafzerken zijn gelegd. Het middenpad is aan het verzakken. ,,Op sommige plekken is het verschil vijftien centimeter waardoor de banken schuin staan”, legt kerkrentmeester Piet Boer uit.

De gehele vloer moet worden verwijderd. ,,Lastig zijn de grafzerken, die onbeschadigd uit het het beton moeten komen.” Ondersteund door betonnen palen moet er een nieuw betonnen middenpad worden gerealiseerd. De vloer onder de banken wordt recht gelegd en de verwarming vervangen. ,,Een forse ingreep, die zonder subsidie niet mogelijk is.”

Ondanks dat de vergunningen inmiddels rond zijn, is het wachten op de toezegging van provinciale gelden. ,,Die subsidie geldt voor zestig procent van het totaalbedrag. In december wordt duidelijk of het geld beschikbaar wordt gesteld. Daarna moeten we binnen een jaar beginnen met de werkzaamheden en het verwerven van fondsen om het overige bedrag bij elkaar te krijgen.”

De kerktoren staat momenteel in de steigers vanwege werkzaamheden aan de houten draagconstructie en de het metselwerk.

(Foto's: De Zakenman)

150923 Zerkenvloer kerk Langweer scheefstand banken

150923 Zerkenvloer kerk Langweer scheve banken



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!