Menu

zoeken

230509 Tsjukemar winde visonderzoekSportvisserij Fryslân heeft een zilverwinde uit de Tsjûkemar van een zender voorzien. De zoetwatervis wordt de komende jaren met zogeheten hydrofoons onder water gevolgd. In totaal worden veertig windes gezenderd. Op die manier willen de onderzoekers de trek van de vis in beeld brengen.

Marcus de Boer van Sportvisserij Nederland kwam direct naar beroepsvisser Pascal Sannes in Vierhuis, die had gemeld dat hij een “fraaie en maatse winde’’ in zijn netten op de Tsjûkemar had gevangen. Het aanbrengen van de zender is een nauwkeurig werkje. De vis wordt verdoogd en met grote zorg behandeld, aldus een woordvoerder Sportvisserij Fryslân. Als de zender is ingebracht, laten de onderzoekers de vis bijkomen in een bak met zuurstofrijk water.. Vervolgens wordt de zoetwatervis in de Tsjûkemar teruggezet.

Het migratie-onderzoek is een initiatief van Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Fryslân, Wetterskip Fryslân en Hogeschool Van Hall Larenstein. De onderzoekers roepen ook de hulp van sportvissers in. Hen wordt gevraagd de vangst van windes in de Tsjûkemar of in aanliggende wateren zoals de Skarster Rien, Follegeasleat, Linde, Tsjonger en Helomafeart te melden.

Foto's: Sportvisserij Fryslân

230509 Tsjukemar winde visonderzoek 2230509 Tsjukemar winde visonderzoek 3



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!