Menu

zoeken

WhatsApp Image 2023 04 14 at 09.49.36 1TJERKGAAST – Honderden hulpverleners hebben vier dagen op de Grutte Brekken bij Tjerkgaast een Grip 1-scenario geoefend. Medewerkers van onder andere de ambulance, brandweer, Rijkswaterstaat, provincie, gemeente, Rode Kruis en politie moesten hulpverlenen bij een aanvaring tussen het skûtsje Twee Gebroeders uit Top en Twel en vrachtschip Emily van de Maritieme Academie in Harlingen.

Het scenario was realistisch opgezet. Aan boord van het vrachtschip was een brand met veel rookontwikkeling, lagen levensechte poppen in het water en er waren gewonden op de wal. Aan het Commando Plaats Incident de taak om te coördineren.

,,Voor bijvoorbeeld de ambulance was dit een goede oefening om in korte tijd veel mensen tegelijk op te vangen”, zegt Ron Boelens van Veilheidsregio Fryslân. ,,Het doel is om dit soort scenario’s goed te oefenen. Een situatie als deze komt gelukkig niet vaak voor, maar is daarom wel goed om te trainen. In een crisissituatie wil je goed voorbereid zijn en een oefening als deze helpt daarbij. Het zijn professionals die weten wat ze moeten doen. Het is vaak een kwestie van puntjes op de i zetten.”

Oefeningen als deze worden maximaal 1 tot 2 keer per jaar gedaan. Voor elke oefening wordt een ander thema bedacht. Vier jaar geleden vond een soortgelijke oefening als deze plaats op het water van Sneek. Vorig jaar is een grote brand in het natuurgebied op Terschelling in scene gezet.

Professionele waarnemers hebben met de oefeningen meegekeken. Zij gaan de komende weken evalueren. ,,Zoals we het wilden zien, zo gebeurde het ook. We hebben geen schokkende dingen gezien.”

Foto's: Menno Dijkstra

230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten 1000230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten brancard 1000230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten brancard dijk 1000230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten brwmannen 1000230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten brwman 1000230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten gewonde 2 1000230407 Tjerkgaast Brekken oefening hulpdiensten media 1000

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!