Menu

zoeken

230201 Akkrum PolenoprooftochtDe buit staat klaar om te worden afgevoerd.Een professionele Poolse bende is dinsdagnacht in Sint Nicolaasga op rooftocht geweest. Ze werden rond 03.00 uur voor het eerst gesignaleerd en even na zessen ov er de voet gelopen, waarna ze inderhaast zijn weggereden. Twee bestelbussen van timmermannen zijn leeggeroofd. Een deel van de buit stond klaar om te worden afgevoerd, maar is weer terug naar de eigenaar. De helft van het gereedschap van de tweede gedupeerde is weg.

Tijdens de nachtelijke strooptocht is ook een onbekend aantal personenwagens doorzocht. Op camerabeelden is te zien hoe de mannen op afstand de portieren openen. ,,De ljochtjes fan de auto gongen oan en út wylst se oan kamen rinnen, sei de buorfrou’’, vertelt timmerman Rients Smeding, die ongeveer de helft van zijn gereedschap kwijt is. Hij mist onder andere een cirkelzaag, multizaag, retrozaag, laser en een radio. Ook de deuren van zijn bestelauto waren los. terwijl hij ze de avond ervoor op slot had gedaan. Bovendien was de wagen een eindje naar voren gedrukt en op de handrem gezet. ,,Ik set de achterein altiten tsjin de garaazje en de syddoar tsjin in pilaar, sadat se dêrlâns net binnen komme kinne.’’

Nachtdienst
Collega-timmerman Heine Sietsma had het geluk dat zijn buurman Sven de Vries om kwart over zes uit zijn nachtdienst thuis kwam. De bus was voor de helft leeg geroofd, maar hij heeft al zijn gereedschap weer terug. De Vries zag aan de Sietske Hepkemaleane een auto met Pools kenteken geparkeerd. Op dat moment liepen daar ook een aantal mannen, die instapten en wegreden. Hij kon nog net een paar cijfers van het kenteken noteren.

Buit bij een heg
De Vries zag even verderop ook een aantal gereedschapskoffers staan, klaar voor transport. Daarop ontwaardde hij de naam van Sietsma. ,,Hy hat my fuortendaliks warskôge. Dêr stiene in grutte Jumbo-tas mei al myn accu’s, in laserapparaat, in mult-boarmasjine en noch wat mear. Dat ha wy daliks wer mei nei hûs nommen.’’ Het gereedschap ter waarde van zo’n 5.000 euro staat weer in zijn bus.

De politie doet onderzoek. Meerdere buren hebben camerabeelden beschikbaar gesteld. Voor zover bekend is uit de personenauto’s niks ontvreemd.

230201 Akkrum Polenoprooftocht bus

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!