Menu

zoeken

05110550 Jagers met honden(UPDATE: De eerste versie van dit bericht over de zaak van de jager uit Oldeouwer was gebaseerd op een uitspraak in een heel andere kwestie. Dit is de aangepaste versie)

Een jager uit Oldeouwer is naar de Raad van State gestapt, omdat hij zijn jachtakte terug wil. De korpschef van de politie Noord-Nederland nam hem die af nadat hij in april vorig jaar aan de Hooiweg in Earnewâld een ree doodschoot, terwijl dat daar niet was toegestaan. De rechtbank bepaalde vorig jaar dat de korpschef van de politie in Noord-Nederland niet op zijn besluit hoeft terug te komen.

De jager haalde de dode ree weliswaar uit het natuurgebied aan de Hooiweg in Earnewâld, maar hij zegt dat het dier in een officieel jachtgebied aan de andere kant van de weg is neergeschoten. Deskundigen hebben beaamd dat de aangeschoten ree die afstand van enkele honderden meters kan hebben gelopen en daarna in elkaar is gezakt. De rechtbank gaf de man op dit onderdeel het voordeel van de twijfel. De strafzaak is geseponeerd.

De jager wordt nu nog verweten dat hij mogelijk in strijd met de voorschriften en dus in een verboden zone een ree heeft geschoten. De provinciale regels schrijven voor dat op de betreffende plek geen risico is dat reeën de weg oplopen en mogelijk kunnen worden aangereden. Op locaties als deze mag dan niet op reeën worden gejaagd.

De korpschef vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheden in het kader van populatiebeheer. Dat is de reden waarom hem nog steeds de jachtakte wordt onthouden. De man uit Oldeouwer zegt niet van de regels op de hoogte te zijn geweest als gevolg van gebrekkige communicatie door de betrokken organisaties.

De voorzieningenrechter van de Raad van State bekijkt de zaak opnieuw en doet over enkele weken uitspraak.

Archieffoto: Noordoost.nl



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!