Menu

zoeken

8K0A5524 1SINT NICOLAASGA - Het jaar zit er bijna weer op. Tijd om terug te blikken op 2022. Wat gebeurde er ook alweer dit afgelopen jaar? In deel twee van het jaaroverzicht mei tot en met augustus. 

Mei
Brandweer Sint Nicolaasga zwaait John Jonkman na 29 dienstjaren uit. (Foto)

Aan de Bovenkruier in Sint Nicolaasga worden vijf bedrijfshallen van elk 186 vierkante meter gebouwd.

jumbo kassa 3JUMBO Jan Altenburg heeft een zestal zelfscankassa’s. ,,De vraag naar zelfscan kassa’s werd steeds groter we merkten dat Sint Nyk er ook klaar voor was”, zegt Jan Altenburg.

In Sint Nicolaasga wonen sinds april tientallen Oekraïense vluchtelingen. De meesten vinden onderdak in De Oorsprong. Anderen hebben in de buurt een particuliere woning gevonden.

 

Davey Lohman van VVI Idskenhuizen is met 20 doelpunten topscorer in de tweede klasse. 

Johan Kuipers uit Sint Nicolaasga speelt graag orgel. Omrop Fryslân's HEA! Maakt in mei een reportage over de Sint Nykster en zijn muziek.

VVI 2 is kampioen in derde klasse.

Met een tweede, derde en vijfde plaats wint het skûtsje van Langweer de 38e editie van Lemmer Ahoy.

De gewonde das, die op de Kerklaan in Sint Nicolaasga is gevonden, is overleden. ,,Het dier was ontzettend zwak en heeft helaas de ochtend niet gehaald’’, aldus Melanie Wiegersma van De Fûgelhelling in Ureterp.

Romke Steensma (57) en Tjitske van der Laan (57) zijn eigenaar van Bed en Breakfast De Scharren in Scharsterbrug en hebben daarmee het roer omgegooid. 

Juni 
De Koevoet in Teroele heeft twee duurzaamheidscertificaten verdiend. De jachthaven is bekroond met de Blauwe Vlag. De accommodatie met horeca heeft de gouden Green Key. De Koevoet is het eerste bedrijf in de gemeente De Fryske Marren met beide onderscheidingen. KOEVOET

Het dames team van LTC’78, uitkomende in de vijfde klasse, is overtuigend kampioen geworden.

Met een monsteroverwinning plaatst VVI zich voor het eerst in de historie voor de nacompetitie met als inzet een plek in de eerste klasse zaterdag.

Basisschool De Brêge uit Scharsterbrug wint in de finale van Sjong Junior in theater de Lawei in Drachten de derde prijs met hun lied Takomst. Groep 7/8 van De Brêge staat samen met nog 7 andere scholen in de finale van dit Friese songfestival voor basisscholen.

Het boek van oud-notaris Yntze Hoekstra verschijnt op 9 juni. In het boek met de titel ‘De Sprinkhaan-Notaris’ vertelt hij hoe zijn plattelandskantoor in Langweer is uitgegroeid naar het top- 10 notariskantoor Hoekstra & Partners.

Student-hoveniers Hindrik Boersma (19) uit Sint Nicolaasga en Douwe Thijs Bakker (19) uit Rotsterhaule bouwen mee aan de Floriade Expo in Almere.

Bij de Postcodeloterij is de postcode 8521 vaak in de uitslag te vinden. Bewoners met loten van postcode 8521JL hebben een Postcodeloterij fiets gewonnen.

Juli 
Restaurant Blaauwpleats in Sint Nicolaasga houdt weer een aantal zomerse bingoavonden. De zaterdagavonden van in juli en augustus staat de Blaauwpleats in het teken van het oudhollandse kansspel.

Agradu BV in Sint Nicolaasga heeft per 18 juli een nieuwe bedrijfsnaam: BioValue BV. Het bedrijf aan de Tsjûkemarwei produceert groengas en schone brandstoffen door het bouwen en exploiteren van biogasinstallaties.

Liefhebbers van veel pk’s konden maandag 11 juli terecht bij de zomershow van Mechanisatiebedrijf Tjitte de Wolff in Tjerkgaast.

220715 OverstekenOp het fietspad bij Scharsterbrug wordt bij Westersypen voor overstekende kinderen én ouderen gewaarschuwd. Het bordje staat aan beide zijden. (Foto)

Het Watersportpark Scharsterrijn in Boornzwaag viert dit jaar het 55-jarig bestaan. Het park is op 8 september 1966 opgericht, maar kon door corona vorig jaar het jubileum niet vieren.

Na bijna honderd jaar heeft de boerderij aan De Rijlst 67 in Sint Nicolaasga nieuwe eigenaren. De familie Hoekstra is niet langer eigenaar. Luuk Arts (28) en Jessica Arts-Speelman (28) zijn sinds februari vorig jaar de nieuwe bewoners.

Harriët Zwiers uit Sint Nicolaasga was de sterkste op de grasbaanraces in Aduard. Zwiers won in de 250cc.

De voormalige vuilstort bij Ouwsterhaule krijgt 30.840 zonnepanelen op 21 hectare land. De gemeenteraad zet een streep door het zonnepark in Sint Nicolaasga.

De verkoop van kavels op bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga leverde gemeente De Fryske Marren vorig jaar € 1.836.000 op.

Met het doorknippen van een lint door Willem Steneker is het zwemmersplek van Doniaga De Headammen officieel geopend. (Foto) 090722 OPENING HEADAMMEN 4

Augustus
Het dagrecreatieterrein De Ulesprong aan de Tsjûkemar bij Sint Nicolaasga heeft een nieuwe beheerder. De 43-jarige Inge Postma uit Joure volgt Wobbe en Jellie Nieborg uit Sintjohannesga op.

Jongeren met autisme kunnen bij Burggolf Sint Nicolaasga kennismaken met aangepast golfen. Instructeur Auke Hempenius verzorgt voor hen een clinic van elf weken. Buurtwerkers van Sociaal Werk De Kear in Joure kwamen met het idee.

Het Paviljoen Tjeukemeer in Oldeouwer is met de bijbehorende haven en het strand per 1 augustus 2022 verkocht aan Jan Wiebe van den Berg.

Het enthousiasme onder de praalwagenbouwers in Sint Nicolaasga is onveranderd groot. Terwijl de materiaalkosten stijgen en het aantal vrijwilligers taant, ligt het aantal deelnemende grote wagens op achttien.

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!