Menu

zoeken

Een brand in de schuur van het veehouderijbedrijf van W. Hospes in Raerd heeft een gat in het schuurdak gemaakt. Drie brandweerkorpsen kwamen met onder andere een ladderwagen om het vuur te bestrijden. De bewoners waren zelf al aan het blussen geweest. De brandweer kon hun werk afmaken. Oorzaak is waarschijnlijk een oververhitte kachelpijp. Twee Friese paarden konden uit de schuur worden gered. Een deel van de dakpannen moest worden verwijderd. De harde wind bemoeilijkte het blussen van de brand. Terwijl de brandweer druk bezig was, hielp veehouder Hospes in de ligboxenstal ook nog bij het kalven van een koe.Een zeer grote, uitslaande brand in de voormalige boerderij De Strooien Hut van jonkheer Tjalling van Eysinga in de bossen van Sint Nicolaasga is volledig uitgebrand. Het afgelegen pand, dat grotendeels met riet is gedekt, vatte vlak na het middaguur vlam. Twaalf korpsen uit de omgeving werden opgetrommeld om te voorkomen dat de gortdroge Vegelinbossen, waarin de boerderij staat, vlam zouden vatten.

De brandweer had grote moeite om aan voldoende bluswater te komen. De Amazonasvijver ligt hemelsbreed op tweehonderd meter afstand. Tankwagens van de verschillende korpsen reden af en aan. Water werd onder andere uit de Ald Feart gehaald, die rechtstreeks in verbinding met de Tsjûkemar staat. Weliswaar stond een ambulance paraat, maar er vielen geen gewonden. Ook de huisdieren van de Van Eysinga's waren in veiligheid gebracht. Zijzelf sliepen in hun eigen Bed and Breakfast Boschoord, dat even verderop aan Huisterheide staat. De ontruiming van de vakantievilla's in het recreatiepark was uit voorzorg. Er dreigde geen gevaar. Ook de bewoners van zorginstelling Maeykehiem liepen geen gevaar.

De boerderijwoning met deels rieten dak aan Huisterheide in Sint Nicolaasga was voor een aantal brandweereenheden moeizaam bereikbaar. Vanwege het dorpsfeest waren het centrale plein en de doorgaande wegen voor de lokale café’s voor alle verkeer afgesloten. Ook stonden her en der aanhangwagen in de weg. De hindernissen werden in allerijl weggehaald. Korpsen die niet ter plaatse bekend waren, werde door dorpelingen op weg geholpen. ,,It wie efkes dikke panyk hjir yn it doarp’’, aldus een inwoner van Sint Nyk

Aanvankelijk werden alleen de blusploegen van Sint Nicolaasga en Sneek ingezet., maar die gaven aan de klus niet alleen te kunnen klaren. Voor de zekerheid werd ook Brandweer Langweer opgeroepen, die relatief dichtbij zit. Daarna kwamen er tankwagens, een ladderwagen en blus- en meetploegen van Joure, Sloten, Balk, Lemmer, Akkrum, Parrega, Woudsend, Bolsward en Echten. Samen met de tankautospuiten van Parrega, Scherpenzeel en Woudsend vormden Akkrum het zogeheten basispeloton. Om de restdekking van het gebied te verzorgen, werden deze ploegen samen met Brandweer Parrega strategisch in het gebied rondom SInt Nicolaasga gepositioneerd.

Ook de woordvoerder van Brandweer Fryslân naar Huisterheide is afgereisd.

 

220903 brand stnyk 2 rof220903 brand stnyk 3 rof

Foto's: Omrop FryslânHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!