Menu

zoeken

SiemoneLANGWEER - Pieter Zuidema uit Dokkum heeft de blogs over zijn dochter Siemone uit Langweer gebundeld in het boek ‘Tijdloos’. Zuidema begon met bloggen vanaf de start van de coronapandemie en neemt de lezer mee de onzekere tijd in.

Siemone (‘met ie, want ze is vernoemd naar pake Sietse’) woont bij zorginstelling Maeykehiem op woongroep C in Langweer. De coronapandemie hakte er bij zowel de woongroep als de familie Zuidema flink in. Vader Zuidema schreef alle gedachten van zich af. Elke blog begint met de woorden ‘Hé hallo Siemone’. ,,Ik skreau op Facebook koarte stikjes”, vertelt Pieter Zuidema, ,,It earste berjocht wie yn maart 2020. It wie in ûnwisse tiid. Net ien wist wat dit firus dwaan soe.” Zuidema kreeg zoveel reacties op het verhaaltje, dat hij besloot om door te gaan.

De was
De familie Zuidema kreeg aan het begin van de pandemie de keuze om Siemone thuis te houden of in de woongroep te laten. Pieter Zuidema en zijn vrouw besloten dat Langweer de beste plek voor haar was. Pieter Zuidema schreef de tijd van zich af. De rode draad was de was. ,,Wy binne presys op it guod en dogge dêrom de wask sels. As ik yn Langwar kaam, stie de wask buten. Dy naam ik mei en liet de skjinne efter. Siemone seach ik net.”

Op slot
De woongroep ging uiteindelijk 2,5 maand op slot. Maeykehiem hield de familieleden op de hoogte. ,,Dat diene se goed haer, mar der wiene wis wol spannings.” Op het moment dat het virus op de locatie in Langweer werd vastgesteld, brak een helemaal onzekere tijd aan. Zeker toen in de weken daarna een van de cliënten aan het virus overleed. Zuidema noemt de periode ‘verschrikkelijk’. ,,Wy ha lang twifele oft wy der júst oan dien ha om Siemone dêr te litten.”

Maar hoe spannend de periode ook was: Siemone liep altijd door. De familie haalde kracht uit de wekelijkse wandelingen over de bolwerken in Dokkum. ,, Dat is ús fêste útstapke. Siemone rint in stik trager as ik doch. Ik moat mei ynhâlde en dat is goed. It giet net om de bestimming, mar om de reis derhinne. Dat had Siemone ús leard.”

In het boek wordt de periode van maart 2020 tot en met juli 2021 beschreven. In die maand mocht Siemone weer op vakantie. ,,Dat wie in moaie ôfsluting fan in perioade.” De verhalen in het boek zijn soms iets aangepast. De moralistische woorden over bijvoorbeeld vaccineren vond Zuidema nu niet meer relevant. ,,It is net mear fan tapassing. Yn oerlis mei tekstskriuwer Tineke Admiraal ha we dit der út helle.”BoekTijdloos

Duofiets
Van het boek zijn 250 exemplaren gedrukt. Zuidema is inmiddels ‘uit de kosten’. Het bedrag dat de verkoop nu oplevert, gaat in zijn geheel naar de woongroep van Siemone. Zuidema hoopt dat het genoeg is voor een duofiets. Het boek kost 13,95 en kan worden besteld via .

Lezingen
Zuidema gaat ook lezingen geven: over het boek, de boodschap van het boek en het leven van de familie toen en nu. De lezing is bedoeld voor verenigingen, onderwijsinstellingen, woonvoorzieningen en dagbestedingcentra. ,,It is ferhalend sûnder theory en mei humor.”

(Foto's: Familie Zuidema)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!