Menu

zoeken

de grietman 47SINT NICOLAASGA – Een handvol deelnemers aan de Allegorische Optocht te Sint Nicolaasga, die op de eerste donderdag in september wordt gehouden, heeft nog geen bouwlocatie gevonden. Zonder plek kunnen deze groepen geen praalwagen bouwen. Het wordt dan lastig om een volwaardige optocht te organiseren, meldt het bestuur van de organiserende Vereniging voor Volksvermaken Sint Nicolaasga.

De wagenbouwersvergadering in Zalencentrum Sint Nyk was vrijdag in een oogwenk voorbij. Voorzitter Christiaan Hoekstra van VVV Sint Nicolaasga hamerde de vergadering binnen twintig minuten af. De boodschap was helder: het tekort aan bouwlocaties maakt doorgang van de optocht onzeker.

Dertien bouwgroepen staan inmiddels op de lijst van deelnemers. Vijf daarvan hebben nog geen plek om van juni tot en met september aan hun praalwagen te bouwen. D.V.O., Paedwizer, Buurtvereniging Op en om 'e Rylst en WWES zoeken al een tijd naar oplossingen, maar hebben nog niets kunnen vinden. Alleen de ploeg van zorginstelling Maeykehiem maakt zich geen zorgen. ,,Dat komt wol goed.”

Gemeente
Het probleem van de bouwlocaties speelt al langer. Het bestuur van de VVV Sint Nicolaasga heeft hierover gesprekken met gemeente De Fryske Marren gevoerd. Het bestuur hoopte met hulp van de gemeente op een perceel op het industrieterrein De Wieken. Voor het VVV zijn de kosten voor het perceel te hoog. ,,Wy hiene de hoop dat it kolleezje fan boargemaster en wethâlders wat foar ús betsjutte koe yn de hege oanskafpriis fan it perseel”, zegt Christiaan Hoekstra, ,,Spitigernôch waard dit in nee. As de gemeente jild beskikber soe stellen foar ús as feriening yn Sint Nyk, ha se die ferplichting ek tsjinoer oare ferieningen yn de gemeente wannear dy harren melde. Dat is dus gjin opsy.”

10.000 euro
Het perceel op De Wieken bouwrijp maken, is voor de vereniging te kostbaar. De goedkoopste optie om de ondergrond berijdbaar te maken zou alleen al een kostenpost zijn van 10.000 euro. Daar bovenop komen de huur van een eventuele Romney-loods plus kosten voor riolering en elektriciteit. Gemeente De Fryske Marren vraagt daarnaast een huursom van VVV Sint Nicolaasga. Dêrtoch rinne de bedragen te hurd op.”

De haven in Sint Nicolaasga biedt meer perspectief. Het bestuur is in gesprek met Watersportvereniging Sint Nyk. Tot spijt van het bestuur kan dat niet snel. Een eventuele locatie zou pas volgend jaar beschikbaar zijn. Het VVV bestuur hoopt dat de locaties voor 1 april rond zijn. ,,Wy wolle elkenien mei in goed idee freegje om harren by ús te melden om dit op te lossen”, zegt Hoekstra. Alle ideeën zijn welkom op het emailadres .

(Foto: De Grietman 2018/archief De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!