Menu

zoeken

debat3SINT NICOLAASGA – Het lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Zalencentrum Sint Nyk verliep zonder vuur. De elf deelnemende politieke partijen in De Fryske Marren waren opvallend mild voor elkaar.

De onderwerpen nodigden wel uit voor vuur. De woningbouw, het Brûsplak in Joure en de hoge energie prijzen passeerden de revue. Maar de lijsttrekkers bleken het vaak met elkaar eens te zijn. Op het enige moment dat het vuur oplaaide, werd de vlam door presentator Gerard van der Veer in de kiem gesmoord. De strijd om de stem van de boer tussen CDA en Kleurrijk Fryske Marren is niet gestreden.

Ivo de Wolff (VVD) uit Sint Nicolaasga wil tweehonderd woningen per jaar bouwen. Vooral de kleinere kernen moeten hiervan profiteren. Alle lijsttrekkers waren het eens en deden aanvullingen. De gemeente moet niet voor het hoge segment bouwen (GroenLinks), een bewoningsplicht instellen (ChristenUnie) en kijken naar de leegstaande gebouwen (Kleurrijk Frykse Marren). De zaal was het met Partij van de Arbeid-lijsttrekker Sippy van der Meer eens dat ‘eigen inwoners eerst een nare bijklank heeft in deze tijd’.

De situatie in Oekraïne beheerste ook de discussie over gaswinning. ,,We kunnen wel zeggen dat we hier geen gaswinning willen, maar het Rijk bepaalt”, zei De Wolff (VVD). Sippy van der Meer (PvdA) vindt gaswinning in De Fryske Marren geen goed idee. Zelf heeft ze jaren in Slochteren gewerkt. ,,Stort De Fryske Marren niet in dit ongeluk. Er zijn andere wegen om te behandelen.”Debat2

Een vijftig man publiek vulde de zaal. Onder hen veel partijleden. Links in de zaal was de groene zone: alle CDA-truien en GroenLinks-shirts verzamelden zich op een plek. Rechts bevonden zich de FNP-, de Burgerpartij- en Forum voor Democratie-leden. Een aantal inwoners maakten van hun digitale inspraak gebruik. Niet alle partijen leverden voor het debat de lijsttrekker. D66 voorvrouw Jeannet Speelman werd vervangen door Annemiek Vonk, nummer drie op de lijst. Ook Armin Krijgsman van nieuwkomer Forum voor Democratie was afwezig. Sander de Ridder deed het woord.

Presentator Gerard van der Veer had in de eerste minuten al een primeur te pakken. Het langst zittende raadslid van Nederland, Rinze Visser van de NCPN, gaf aan te stoppen na deze raadsperiode.

Het hele debat is terug te kijken op het YouTubekanaal van gemeente De Fryske Marren.

(Foto's: De Zakenman)

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!