Menu

zoeken

180216 Zalencentrum Sint NicolaasgaSINT NICOLAASGA – Dorps- en buurthuizen in De Fryske Marren krijgen coronasteun, of de subsidie nu aanvragen of niet. De gemeente heeft een brief opgestuurd, maar gaat ervan uit dat alle locaties voor de subsidie in aanmerking willen komen.

Gemeente De Fryske Marren maakt met de regeling voor de buurt- en dorpshuizen een uitzondering. ‘Wanneer er binnen twee weken niet wordt gereageerd, dan zien we dit als een stilzwijgende aanvraag en gaan we de subsidie overmaken’, meldt wethouder Irona Groeneveld.

Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen krijgt 12.000 euro coronasteun van gemeente De Fryske Marren. Dorpshuis ’t Spantsje in Tjerkgaast ontvangt 6.000 euro van de gemeente. Voor het Zalencentrum Sint Nyk wordt 18.000 euro uit de subsidiepot vrijgemaakt. Dorpshuis De Hichte in Ouwsterhaule ontvangt 12.000 euro aan tegemoetkoming.

De Fryske Marren heeft in totaal 282.000 euro vrijgemaakt. Voor de verdeling van het geld wordt naar gebouw en inwonersgroep gekeken. Op basis van de oppervlakte van het dorpshuis is een onderverdeling gemaakt in drie categorieën: kleiner dan 350 vierkante meter, tussen de 350 en 700 vierkante meter en groter dan 700 vierkante meter. Mocht de subsidie niet genoeg zijn, dan adviseert De Fryske Marren om contact met de dorpencoördinator te zoeken om samen een oplossing te vinden.

De financiële nood onder dorps- en buurthuizen is hoog. Daarom krijgen zij nu voorrang. De inkomsten in 2020 en 2021 zijn teruggelopen terwijl de vaste lasten gelijk bleven. Daardoor hebben de buurt- en dorpshuizen hun reserves opgebruikt en zijn onderhoudsplannen uitgesteld.

Sport en cultuur
Voor sport, cultuur en andere organisaties is de achtergrond erg verschillend. ‘Dit maakt het ingewikkeld om voor alle organisaties dezelfde afspraken te maken’, meldt de gemeente. Verenigingen die met financiële nood te maken hebben, kunnen een beroep op het Coronafonds doen. Voor de overige organisaties wordt nog een oplossing gezocht.

Lees ook: Dorpshuis De Stjelp heeft het zwaar

(Foto: archief De Zakenman)

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!