Menu

zoeken

WhatsApp Image 2022 02 08 at 07.36.26SINT NICOLAASGA – Douwe Bijlsma uit Sint Nicolaasga volgt de Olympische Spelen op de voet. De fotograaf is op dit moment in Beijing om de schaatswedstrijden vast te leggen voor Orange Pictures.

Bijlsma fotografeert meestal de langebaanafstanden. Een set foto’s is van de shorttrackrace. ,,De maatregelen leken in eerste instantie streng te zijn, maar ik heb hier een vergelijkbare werkruimte als in Thialf Heerenveen”, zegt Bijlsma via WhatsApp, ,,Ik kan andere fotoposities gebruiken.”

Voordat de foto’s worden gemaakt, heeft de fotograaf heel wat hobbels te nemen. Het is ongeveer een uur rijden vanaf zijn hotel naar Main Media Centre. Van daar vertrekt met volgende bus naar de Ice Ribbon. Bijlsma is ongeveer drie uur voor wedstrijd in de schaatshal. ,,Tien minuten voor de start krijgen we foto instructies en moeten we de armbanden wisselen. Daarna is het haasten naar de hal om je plekje veilig te stellen. Vervolgens is het wachten op de start. Ondertussen kijk ik alvast hoe ik zo snel mogelijk bij de prijsuitreiking en Medal Plaza kom als daar Nederlanders zijn.”WhatsApp Image 2022 02 08 at 07.36.25

De coronamaatregelen zijn in China strikt. Veel van de miljoenenstad ziet hij niet. ,,Het is hier leven binnen hekken, in bussen en in venues. Als je bijvoorbeeld naar Medal Plaza gaat kom je volgens mij wel door tien afzettingen”, vertelt Bijlsma. Het Chinese dagelijkse leven ziet hij alleen vanuit de bus. Hij heeft nog geen stap buiten de bubbel gezet.

Bij het hotel wordt Douwe Bijlsma iedere keer gecontroleerd. Elke ochtend krijgt hij bij het hotel een swaptest van de keel. ,,Voor je het hotel verlaat is eerst nog een security check. Mijn bagage gaat door een scan en ze gaan met detector langs je lichaam.” De Sint Nykster moet daarnaast elke dag zijn temperatuur in een app doorgeven.

De Sint Nykster vindt de Olympische Spelen een wonderlijk avontuur. De Chinezen binnen de loop zijn volgens hem behulpzaam en vriendelijk. ,,Het niveau Engels is best aardig. Over het algemeen is het qua communicatie goed te doen.” Het leukste vindt Bijlsma de robots. ,,Er zijn robots die je eten maken, cocktails shaken, dweilen, prullenbakken die zelf naar hun plek gaan en voor roomservice. De hele dag door wordt er ontsmet met hogedrukspuiten maar ook met een robot. Zelfs tapijten en vloeren moeten eraan geloven.”

Douwe Bijlsma doet zelf ook verslag vanuit China. Volg hem via Facebook.

(Foto's: Douwe Bijlsma)

WhatsApp Image 2022 02 08 at 07.36.26 1



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!