Menu

zoeken

1 jan kerstboomSINT NICOLAASGA - Het jaar 2021 zit er bijna weer op. Het was opnieuw een jaar in een coronacrisis. Maar er gebeurden ook genoeg leuke dingen. Ga terug in de tijd in het eerste deel van het jaaroverzicht 2021.

(Foto)De Sint Nykster volkstuinvereniging maakte ruimte op hun locatie zodat de kerstboom een kans kreeg voor een tweede leven. Ruim 25 kerstbomen werden er ingeleverd.

Januari
Burgemeester Fred Veenstra noemt 2020 in zijn nieuwjaarstoespraak een bijzonder jaar. ‘Voor veel inwoners was 2020 geen goed jaar. We werden geconfronteerd met een onbekend virus. Bij ons raakten tot nu toe ongeveer 1300 mensen besmet en er overleden volgens de statistieken 13 mensen aan corona. Ook vanaf deze plek wil ik de nabestaanden veel sterkte wensen.’

Leden van de Kryskuiergroep Sint Nyk hebben de QR-bordjes weer uit de Vegelinbossen verwijderd. De bordjes waren geplaatst als alternatief voor de afgelaste Krystkuier die jaarlijks op Tweede Kerstdag wordt gehouden. De route is ruim tweehonderd keer gedownload.

Sjouke en Elske Bouma zijn vanaf 1 maart de nieuwe eigenaren van Café De Hoeke in Sint Nicolaasga. Tres Vers verhuist te zijner tijd naar deze locatie. Bouma geeft zichzelf drie jaar de tijd om de nieuwe winkel te openen.de hoeke 2017

Leden van de voetbalverenigingen Renado en VVI hebben donderdagavond hun mening kunnen geven voor een gezamenlijk sportpark. ,,Het is nu zaak om in goede samenwerking met alle betrokkenen het idee verder uit te werken en dan met een breed gedragen plan terug te komen bij de leden", aldus de beide voorzitters.

Het scheepswrak De Pijlstaart in de Langweerder Wielen is geborgen. De provincie Fryslân heeft de Lemsteraak van de bodem gevist en naar een opslag vervoerd.

De bewoners van verzorgingstehuis Doniahiem en Us Hiem in Sint Nicolaasga zijn sinds 15 januari alleen nog op afspraak te bezoeken. Dit naar aanleiding van de besmettingen met de Britse variant van het coronavirus in het woonzorgcentrum in Surhuisterveen. De eerste zorgmedewerkers van woonzorgcentrum Doniahiem en kleinschalig wonen Us Hiem in Sint Nicolaasga worden aan het eind van januari ingeënt.

In Idskenhuizen, Langweer en Sint Nyk is tijdens de jaarwisseling voor bijna 1400 euro aan schade veroorzaakt. Naast de verboden te parkeren-borden sneuvelden in Idskenhuizen en Sint Nyk een kombord en een prullenbak.

Een omgevallen boom op de Aldewei in Boornzwaag heeft voor veel schade gezorgd. Drie auto’s reden er tegenaan. Wonder boven wonder raakte niemand bij het voorval gewond.

Tjitske Wijbenga (36) en Marian Wiegersma (34) zijn sinds 1 januari de nieuwe huisartsen voor Sint Nicolaasga en omstreken. Samen hebben ze de praktijk van Joop Folkertsma overgenomen.

Februari
In Sint Nicolaasga zijn tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 720 vogels gespot door 35 deelnemers. De huismus werd het meest gezien: 138 keer. De koolmees (128) staat op twee en de pimpelmees (110) op drie.

Het dek van de brug bij Follega in de N354 is er slechter aan toe dan gedacht. Bij inspectie van de onderkant van het brugdek blijkt dat er water in het deel van staalconstructie zit. De geplande werkzaamheden worden tot april uitgesteld.

2 febr Valantijnsdag 2021(Foto) Ronald en Petra van Flowerly hadden het op 14 februari het druk met wegbrengen van de Valentijnsboeketten.

Maeykehiem maakt zich grote zorgen over de grote toeloop van wandelaars in de Vegilinbossen. Bezoekers parkeren op de toegangsweg naar het tehuis. Er wordt een parkeerverbod ingesteld. Gemeente De Fryske Marren neemt maatregelen door dranghekken aan één zijde van de toegangsweg en een verboden te parkeren-bord te plaatsen.

De zendmast naast de brug over het PM-kanaal op Spannenburg van T-Mobile moet weg. Gemeente De Fryske Marren heeft een handhavingsprocedure opgestart.

Badmeesters Bauke Beert Keizer en Fons Groenewegen varen met een opblaasbare eenhoorn door de Hofvijver in Den Haag. De zwemleraren van MijnZwemschool Sint Nyk vragen daarmee aandacht voor een snelle herstart van het zwemonderwijs.

In een melkveehouderij in Tjerkgaast breekt een grote brand uit. De bewoners zijn niet thuis. Het vee is uit de naastgelegen ligboxenstal gehaald en naar het weiland verplaatst. Het woonhuis en de schuur branden volledig uit.

Politie De Fryske Marren deelt onder andere in Sint Nyk boetes uit voor het overtreden van de avondklok. Ongeveer dertig mensen hielden zich in de gemeente niet aan de coronamaatregel.

Timmerbedrijf Dijemago in Sint Nicolaasga gaat verhuizen. Broers Jelle en Dirk van der Goot gaat voor de zomer over naar de bestaande loods van Jaring de Wolff.

Rick Feenstra (30) heeft Autobedrijf M. Brinksma in Sint Nicolaasga overgenomen. De auto-expert gaat onder de naam Feenstra Autotechniek verder.

Sneeuw en ijs2 febr 2021 10 febr ijsclub donia 108
(Foto) De schaatskoorts breekt uit. Het bestuur van de ijsclub in Scharsterbrug heeft de ijsbaan per direct geopend. De kwaliteit van het ijs is erg slecht, maar overal ligt ruim zeven centimeter dik ijs. Sint Nyk, Langweer en Idskenhuizen openen de banen een paar dagen later. Leden van de Fryske Quadrille kwamen naar Sint Nicolaasga voor een tocht met hun arrenslee door de Vegelinbossen. De Sint Nykster basisscholen It Klimmerblêd en de Paedwizer sluiten de deuren in verband met de aangekondigde code rood. En een jonge schaatsster is bij de Blaauwpleats in Sint Nicolaasga ongelukkig ten val gekomen. De traumahelikopter is opgeroepen. Het meisje is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Maart

Stichting Westermar heeft in haar eerste vergadering van het jaar 3.750.00 euro subsidie toegekend aan Stichting Monument Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga. Met dit bedrag kunnen de 18 gasontladingslampen worden vervangen.

De Friese provinciale bruggen worden vanwege storm Evert niet bediend. Vanwege de harde wind geldt in Friesland code geel.

Een kleine driehonderd mensen hebben in Sint Nicolaasga van de mogelijkheid om vervroegd te stemmen gebruik gemaakt. Op maandag brachten 146 mensen hun stem in het Zalencentrum uit.

Fotograaf Arie Bruinsma uit Sint Nicolaasga zet de komende elf maanden 111 mensen op de foto. In zijn nieuwste project van de Vuurvinders bundelt hij portretten en verhalen in het boek dat de titel ‘It gesicht fan Fryslân’ krijgt.

Truus de Jong – Foekema (76) uit Sint Nicolaasga maakt kunst voor Stichting Semmy, die zich inzet voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Ruim duizend euro heeft ze op de rekening van het goede doel bijgeschreven.

1 januari 21012021 Kapart 13(Foto) Het bericht dat de kappers op 3 maart weer open mogen, is niemand ontgaan. De gehele maand maart is in recordtijd volgeboekt. De drie kappers van Kapart in Sint Nyk knippen 32 klanten per dag. De laatste klant is om 20.30 uur klaar. ,,We moeten allemaal wel weer op tijd thuis zijn vanwege de avondklok.”

De Zakenman spot zeearenden. Met een speciale natuurcamera krijgt Harry Nota de zeearend op grote afstand in beeld.

Horecaondernemer Ab de Bruin van Noflik Langwar is in het televisieprogramma Nieuwsuur te zien. De Bruin stelt kritische vragen aan minister-president Mark Rutte waar de gemoederen even hoog oplopen.

Restaurant Noflik Langwar in Langweer staat te koop. De Bruin vraagt 1,1 miljoen euro voor het bedrijfspand.

Het dak van de Protestantse Gemeente Ouwsterhaule-Scharsterbrug is van nieuwe panlatten voorzien. Ook zijn alle dakpannen opnieuw gelegd. Eerder eerdere reparatie tegen lekkage hielp onvoldoende.

Ondernemersverenging en Plaatselijk Belang Sint Nyk onderzoeken samen of een zonneweide aan de Tsjûkemarwei in Sint Nicolaasga mogelijk is.

De geschiedenis van Langweer is in de MeAR Fryslân app tot leven gebracht. Met Augmented Reality (AR) wordt op acht verschillende locaties de het verleden in het heden getoond.

Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga schat dat de komende jaren tachtig nieuwe woningen nodig zijn om het dorp leefbaar te houden. Dat blijkt uit de woningbehoeftepeiling welke is gehouden in en rond Sint Nyk. Aan de enquête van Plaatselijk Belang (PB) Sint Nyk deden 343 mensen mee.  

(Foto) De Bingo ‘Vrienden van SNVV’ is een groot succes3 maart 2021 SNVV bingo 5



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!