Menu

zoeken

biljartSINT NICOLAASGA - In Het Wapen van Friesland in Sint Nicolaasga wordt op 15 januari een bingo gehouden ter nagedachtenis aan Klaske van der Werf-Postma. De Sint Nykster overleed op 4 mei 2020 aan de gevolgen van borstkanker. De opbrengst van de bingoavond komt daarom geheel ten goede aan Pink Ribbon, de stichting die zich voor borstkankeronderzoek inzet.

De bingoavond wordt door de dames Biljartvereniging ‘Is der noch nijs’ georganiseerd. De naam Het laatste stootje is eerder dit jaar van tafel geveegd. De nieuwe naam is ter nagedachtenis aan clublid Klaske van der Werf. ,,Dat wie altyd har earste fraach”, vertelt vriendin en medelid Thia de Vries (46) (rechts op de foto), ,,Se wie suver nijsgjirrich en prate mei elkenien.” Het overlijden van Klaske heeft een enorme impact op de biljartclub gehad. ,,Wy binne fan deselde leeftyd.” Het verlies heeft ook vriendin en medebiljartster Elly Breed-Portena (50) (tweede van rechts op de foto) aangegrepen: ,,We binne al jierren by elkoar. Yn sa’n ploech dielst leafde en leed.”

Ziek
De biljartvereniging bestaat sinds 1990 en telt achttien vrouwelijke leden. In de wintermaanden spelen de vrouwen om de week op donderdagavond in de stamkroeg Het Wapen van Friesland. Klaske van der Werf-Postma was er altijd. Ook nadat ze in september 2019 het slechte nieuws te horen kreeg dat ze borstkanker had, bleef ze de biljartavonden bezoeken. De Vries: ,,Se wie ek hiel iepen oer har behanneling. Mar fan negativiteit moast se neat ha. De gesprekken moasten posityf bliuwe.” Breed-Portena: ,,Wy ha drekt sein: wy skuorre dy der troch. Wy binne der foar dy.” Elly Breed-Portena ging mee met de behandelingen. In het ziekenhuis ontstonden hele mooie gesprekken. ,,Mar wy hawwe it der nea oer hân dat se it miskien net rêde soe. Klaske sei altyd: ‘De fleugeltsjes net hinge litte’. Sa stiet it ek op’e kaart.”

Afscheid
In maart 2020 bereikte de coronapandemie Nederland. Daardoor stopte het biljarten en zagen de vrouwen elkaar minder. In april werd Klaske geopereerd leek het de goede kant op te gaan. Kort daarna bleek het toch mis te zijn. Op de ochtend van 4 mei 2020 zijn de twee vriendinnen bij haar geweest. Samen haalden ze mooie herinneringen op. Dat het de laatste keer zou zijn, wisten de vriendinnen niet. Breed-Portena: ,,Jûns wie se der net mear. Efterôf binne wy bliid dat wy noch bij har west ha.” De Vries: ,,Dy oantinkens binne my hiel kostber. Dat ferjit ik noait wer.” Vanwege corona was een officiële condoleance niet mogelijk. Wel kregen de dames van de biljartvereniging gelegenheid om afscheid van Klaske van der Werf-Postma te nemen. ,,Dat wie hiel weardefol.” Het afscheid was indrukwekkend. De Sint Nykster is per rouwkoets, getrokken door vier Friese paarden, weggebracht. Een haag van mensen stond langs de route om afscheid van haar te nemen.bijart

Dapper
De vriendinnen omschrijven Klaske van der Werf-Postma als een prachtige vrouw die heel positief in het leven stond. De Vries: ,,Se hat ús ek wol sparre, tink ik. Wy moasten oer de moaie dingen fertelle. Se fûn it sá ûnearlik dat se ôfskied nimme moast.” Breed-Portena: ,,Je binne 44 jier en yn’e bloei fan it libben. De bern waarden grutter en se krige wat mear tiid foar harsels. It wie ek ûnearlik.” De vriendinnen omschrijven Klaske van der Werf-Postma als belangstellend, lief, nieuwsgierig, attent en dapper. ,,Se wie hiel moedich”, blijft De Vries voor zichzelf herhalen. De sint Nykster was altijd in voor een feestje, maar vond het ook heerlijk om op zichzelf te zijn. De Vries: ,,Se koe o sa laitsje. Se koe hiel oansteklik laitsje. En se mocht graach efkes ruie, de boel opstoke. Se koe elkenien, se soe dy ek wol kenne, tink ik. En oars hie ze dat wol útsocht.” Beiden in koor: ,,Se koe elkenien.”

Actie
De vriendinnen willen zich voor vrouwen met borstkanker inzetten. In eerste instantie hadden de biljartsters zich voor de Samenloop voor Hoop in Joure ingeschreven. De dames zouden meedoen aan het 24-uurs wandelevenement voor KWF. Toen dit evenement vanwege de pandemie van de agenda werd gehaald, is het idee ontstaan om in actie te komen voor Pink Ribbon. Elly Breed-Portena: ,,Dizze organisaasje spruts ús it meast oan.”

Roze bingo
Elly en Klaske zijn samen een keer naar een grote bingo-avond geweest. ,,Der wiene prachtige prizen te winnen. Klaske hâlde fan spultsjes dwaan.” Zo is het idee ontstaan om een bingoavond met een roze tintje voor vrouwen te organiseren. In de stamkroeg Het Wapen van Friesland, belooft deze Ladies Night een feestje te worden. Er is plek voor maximaal 140 deelnemers. De bingo bestaat uit drie rondes plus een superronde. Een ‘prachtig Sint Nykster duo’ neemt de presentatie op zich. De biljartdames hopen dat het evenement ondanks de coronapandemie door kan gaan.

Neitins oan Klaske
Thia de Vries: ,,Wy dogge it ta neitins oan Klaske, mar de bingo is seker foar alle oare froulju dy't hjir mei te krijen ha. Ik fyn dat wy de herinnering oan har levend hâlde moatte.” Elly Breed-Portena: ,,It libben giet troch, mar wy wollen har nea ferjitte. Der wie se te moai foar.”

De Bingo voor Pink Ribbon is op 15 januari in Het Wapen van Friesland. Inloop vanaf 19.00 uur en start van de bingo is om 19.30 uur.

Donaties
Naast deze bingo hoopt de biljartclub een groot geldbedrag op te halen. Dus draag je net als de dames van de biljartvereniging Pink Ribbon een warm hart toe? Doneer! Kijk voor meer informatie op de doneersite via Pink Ribbon. https://actie.voorpinkribbon.nl/team/is-der-noch-nijs



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!