Menu

zoeken

Heesch - Twee medewerkers van van Munster Recycling bv uit Heesch sorteren oud papier.SINT NICOLAASGA – Gemeente De Fryske Marren wil minder afval verbranden en meer recyclen. De grijze container wordt daarom vanaf april 2022 elke drie weken geleegd in plaats van tweewekelijks. De gft-container kan wel vaker bij de weg.

Appartementencomplexen krijgen een eigen groencontainer en zijn de milieuterreinen vanaf volgend jaar langer open. De terreinen in Joure en Lemmer zijn vijf dagen in de week open. Bij het milieuterrein in Balk kunnen inwoners drie dagen afval wegbrengen.

De gemiddelde inwoner van De Fryske Marren gooit nu jaarlijks 132 kilogramrestafval wel. Dat gewicht moet over vier jaar zestig kilogram zijn. Dat is twee keer zoveel als het Rijk wil: maximaal 60 kilogram per inwoner. De opgave van het Rijk vindt het college geen realistische. Met ongeveer 52 procent aan herbruikbare grondstoffen in het restafval, lijkt zestig kilogram wel een realistische doelstelling.

Wethouder Irona Groeneveld: ,,Eerder introduceerden we een kleinere grijze container met een lager tarief, dat werkte goed. De volgende stap is om die container minder vaak te legen. Daarmee stimuleren we onze inwoners om kritisch te kijken naar wat in de grijze container belandt en wat beter op zijn plek is in bijvoorbeeld de papiercontainer, de gft-container, een textielbak of op het milieuterrein.”

(Foto: Noordoost)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!