Menu

zoeken

LangweerLANGWEER - De kavels van campingplaats Leyenspolder Langweer worden aan de bestaande huurders verkocht. Gemeente De Fryske Marren ziet van het recht van de eerste koop af. ,,Het is geen kerntaak van de gemeente om een camping te beheren,” zegt wethouder Frans Veltman.

(Foto: v.l.n.r. Jeroen van Balen, Jurgen Brandenburg (huurderscommissie) en Bauke Jonkman (eigenaar)/Martin de Jong)

Voor de verkoop is een huurderscommissie gevormd. Vooraf is vastgesteld dat minimaal zestig procent van de in totaal 76 huurders vóór deze wijziging moest zijn. Dit percentage werd ruimschoots behaald. Zodoende kon de verkoop doorgaan.

Het zijn spannende tijden geweest, meldt Jeroen van Balen van de huurderscommissie. ,,Er was best veel onrust, en soms ook boosheid onder bewoners. We zijn daarom blij dat het is gelukt om voor, door en mét bewoners deze vakantiestek te behouden.”

Bauke Jonkman wilde al langere tijd de Leyenspolder verder ontwikkelen. ,,Maar ik gun de campinggasten ook het behoud van hun vakantieplek. Daarom stelde ik voor om huurders het recht van eerste koop te bieden.”

Voor huurders die niet willen kopen, is een overgangsregel gemaakt. Een aantal huurders heeft hun plek opgezegd, waardoor er momenteel nog een paar kavels beschikbaar zijn.

Historie Leyenspolder
Bauke Jonkman nam 16 jaar geleden de camping over van zijn ouders. De vader van Bauke, Jan Jonkman, was vanaf 1978 havenmeester en campingbeheerder in Langweer. In 1992 kocht Jonkman senior de grond voor Camping Leyenspolder van de gemeente Skarsterlân. Een aantal huurders van het eerste uur staat er nog steeds.

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!