Menu

zoeken

21100455 Boschoord SintNicolaasgaDe schade na een begin van brand in Huize Boschoord te Sint Nicolaasga zaterdagochtend vroeg valt enorm mee. Een inspectie door de architect en aannemer maandag wijst uit dat alleen het gemetselde rookkanaal is beschadigd. De brandweer heeft dat ‘s nachts van bovenaf weggehakt om de brandhaard te vinden. De monumentale schouw van de hand van Anthonie Coulon en het haardstuk van Thérèse Schwartze, waarin na de verbouwing een houtkachel is geplaatst, mankeert niets.

Het was even flink schrikken voor het gezelschap van zes mensen, dat een van de acht kamers in het rijksmonument had geboekt. Eigenaar Tjalling van Eysinga, die zelf even verderop woont, werd gewekt door het brandalarm in Boschoord. De gasten hadden zichzelf op dat moment al in veiligheid gebracht. Heel snel nadat Van Eysinga arriveerde, was de brandweer ook al ter plekke. ,,Formidabel, sa fluch as dy der wie. Geweldich’’, reageert Van Eysinga.

Vanuit een hoogwerker heeft de brandweer de vuurhaard via de schoorsteen benaderd. Rook was nauwelijks te bespeuren, vuur was er niet toen het gemetselde deel was opengebroken. Het probleem zat ‘m in de aansluiting van de nieuwe stalen dubbelwandige pijp van de houtkachel op de bestaande schoorsteen, vertelt Van Eysinga. De aannemer gaat ermee aan de slag om het euvel te verhelpen.

,,It is enoarm tafallen mei de skea. De reekmelders wiene sa gefoelich. Us gasten fertelden dat se gjin smook rûkt ha wylst se dêr yn dekeamer sieten’’, aldus Van Eysinga. In Huize Boschoord zijn tijdens de verbouwing in 2018 tal van brandveiligheidsmaatregelen getroffen. Het gebouw is opgedeeld in verschillende compartimenten; elke kamer kan in vuur en vlam staan, maar pas na twee uren bestaat de kans dat de brand doorbreekt. ,,We binne hiel bliid dat it sa ôfrûn is.’’

Huize Boschoord in Sint Nicolaasga in 2018 omgebouwd tot Bed and Breakfast met acht gastenverblijven. Het statige rijksmonument uit 1880 behoudt zijn authenticiteit en karakteristieke elementen in het interieur. De Fries-adelijke villa, zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Boschoord omschrijft, is toen grondig gemoderniseerd. Uitzonderlijke interieurelementen, zoals de schouw, zijn ook monumentaal en dus ‘van nationale betekenis’.

21100455 Boschoord SintNicolaasga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Noordoost.nlHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!