Menu

zoeken

8K0A71581SINT NICOLAASGA – De medewerkers van GGD Fryslân vaccinatiebus hebben vrijdag bijna honderd prikken gezet. Negen mensen lieten zonder afspraak de eerste vaccinatie zetten, 87 mensen hebben tweede prik gehaald. Vanwege de regen opende vanmorgen Zalencentrum Sint Nyk de deuren zodat mensen het kwartier binnen konden uitzitten.

Opvallend is dat veel jongeren de tweede prik vergeten te halen. ,,We bellen ze vaak op de dag zelf om ze aan de afspraak te herinneren”, zegt de woordvoerder van GGD Fryslân, ,,Maar sommigen krijgen we niet te pakken. We hopen dat ze zelf een nieuwe afspraak maken.”

In Friesland maakten afgelopen week 677 mensen gebruik van prikken zonder afspraak op een vaste GGD-locatie. Bijna even veel als vorige week (705). Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week met een derde gestegen. Er waren 734 positieve tests, tegen 542 een week eerder. Het aantal afgenomen testen neemt navenant toe. GGD Fryslân drukt iedereen op het hart – ook gevaccineerden – om bij verkoudheidsklachten dorpsfeesten te mijden.

De meeste nieuwe besmettingen vonden plaats onder kinderen en jongeren tot dertig jaar. Daarnaast raakten ook meer dertigers en veertigers besmet. Het aandeel zeventigplussers dat positief test daalde. Deze week waren het 27. In de Friese ziekenhuizen liggen nu elf coronapatiënten, van wie zes op de intensive care. Vorige week lagen 15 COVID-patiënten in het ziekenhuis.

De uitbraken baart GGD Fryslân zorgen. Behalve de ziekte zelf, kunnen grote aantallen besmettingen personele problemen veroorzaken in de zorg. Ook moeten op scholen dan weer meer klassen in quarantaine. Daarnaast is een kwart van de bevolking nog niet gevaccineerd en een groter deel niet volledig gevaccineerd.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 137 (96), Súdwest-Fryslân 102 (66), Noardeast-Fryslân 83 (38), De Fryske Marren 62 (80), Smallingerland 61 (42), Achtkarspelen 56 (38), Heerenveen 36 (32), Weststellingwerf 36 (21), Tytsjerksteradiel 35 (35), Opsterland 32 (26), Waadhoeke 29 (20), Dantumadiel 28 (28), Ooststellingwerf 26 (12), Harlingen 7 (4), Terschelling 2 (4), Ameland 1 (1), Vlieland 1 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!