Menu

zoeken

SINT NICOLAASGA - Met een brede glimlach laten Garson Pelupessy (l) en Sebastiaan Berswerda een keur aan ijsjes zien, die bij Holiday Ice in Sint Nicolaasga de deur uit gaan. In de grote diepvriescellen met een temperatuur van 22 graden Celsius onder nul gaat de hele voorraad er momenteel gemiddeld in een week de der uit. Vrachtwagens rijden af en aan. De warme zomerse dagen zorgen voor topdrukte bij de ijsfabrikant, die 480 soorten ijs naar 23 landen exporteert.SINT NICOLAASGA – Nederland is de op één na grootste exporteur buiten de Europese Unie van ijs met 38 miljoen kilogram per jaar. Holiday Ice in Sint Nicolaasga levert hiervan 7,5 miljoen kilogram per jaar.

Holiday Ice maakt ongeveer 20 miljoen kilogram ijs per jaar. Daarvan is vijf miljoen kilogram voor de Nederlandse markt. De rest van het ijs wordt over de grens verkocht.

Nu het Verenigd Koninkrijk sinds januari 2020 niet meer bij de Europese Unie hoort, is het aandeel buiten de EU significant gestegen. Van het Sint Nykster ijs gaat 33 procent van de 20 miljoen kilogram naar het Verenigd Koninkrijk. Een klein deel, 2 tot 3 procent, is voor landen buiten de EU zoals Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Suriname.

Duitsland is de grootste ijsproducent van Europa met een productie van 642 miljoen liter per jaar. Frankrijk produceert 516 miljoen liter ijs, Italië is goed voor 509 miljoen liter ijs. 

De top 5 exporteurs:
1. Frankrijk: 59 miljoen kilo
2. Nederland: 38 miljoen kilo
3. Duitsland: 29 miljoen kilo
4. Italië: 20 miljoen kilo
5. België: 16 miljoen kilo

(Foto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!