Menu

zoeken

10052264 TruckAanhangerPortenaLogistiekDe plotselinge overname van Portena Logistiek door een grote Nederlandse transporteur gaat grotendeels aan Langweer voorbij. Het bedrijf is al sinds jaar en dag in Heerenveen gevestigd, maar de wortels liggen aan de invalsweg van het watersportdorp, op de plek waar Maeykehiem zijn boerderijachtige opvang heeft staan. Grondlegger Lyckle Portena, die tot hoge leeftijd in zorgcentrum Doniahiem in Sint Nyk woonde, startte daar in 1932 zijn eigen transportbedrijf met veemopslag. Nu telt het bedrijf 250 medewerkers, 150 vrachtwagens en 180 trailers.

Met een jaaromzet van 100 miljoen euro is Nedcargo uit Rotterdam meer dan driemaal groter dan Portena Logistiek, dat 30 miljoen euro omzet. De Heerenveners zijn vooral sterk in het transport van fietsen voor Batavus, Sparta en Koga Miyata. Voor de opslag van tweewielers wordt onder andere het 65.000 vierkante meter grote veem in Heerenveen gebruikt. Portena heeft ook vestigingen in Zaltbommel, Assen en Drachten. Net als Nedcargo richt ook Portena zich op transport voor de levensmiddelenindustrie.

De overname geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Onder medewerkers is gemor ontstaan, omdat ze pas op het moment werden ingelicht dat de overname al was afgerond. Vakbonden en personeel werden vrijdagmiddag geïnformeerd. De gesprekken tussen beide transporteurs liepen al langer. Nedcargo wil groeien en was in het Noorden amper actief.

Bij de foto’s:

Het vrachtwagenpark van Portena Logistiek BV in Heerenveen met zijn herkenbare logo. Op de foto uit 2010 staat truck 262 met de oplegger waarop de eigen naam staat. Het bedrijf maakte op de opleggers ook reclame voor zijn eigen klanten.

Heftruckchauffeur in actie in het distributiecentrum van Portena Logistiek in Heerenveen.

Heftruckchauffeur in actie in het distributiecentrum van Portena Logistiek in Heerenveen.

Dorpsblad De Zakenman berichtte in november 1993 over vijf generaties Portena. Oprichter Lyckle Portena woonde toen al in zorgcentrum Doaniahiem in Sint Nicolaasga, waar de foto is gemaakt.

Vijf generaties Portena in St. Niek
Grondlegger Lyckle Portena (97) van het gelijknamige transport en veembedrijf in Langweer en Heerenveen heeft een mogelijke opvolger in de vijfde generatie. De kleine Jan Lyckle werd geboren als zoon van Romke en Tietje Portena uit Sint Nicolaasga, die op hun beurt 'oerpake' tegen de grondlegger van het transportconcern moeten zeggen. De achterachterkleinzoon werd geboren op een moment dat het bedrijf in Heerenveen sterk wordt uitgebreid. De oudste dochter Froukje (70, op de foto rechtsachter) woont in Heerenveen. Haar oudste dochter Bettie (50, linksachter) woont in Aldeboarn. Haar zoon Romke (linksvoor) werkte twee jaar als melkboer en momenteel bij de familie Bos in restaurant De Blaauwpleats en de kantine van De Doniahal.

1993 11 VijfgeneratiesPortena

Foto's: Noordoost.nl



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!