Menu

zoeken

2021 monument Sint Nyk4SINT NICOLAASGA - Een hele trits gebouwen in het werkgebied van DeSintNykster.nl – het voormalige Doniawerstal – staat op de nominatie om als gemeentelijk monument te worden aangewezen. Daarbij zijn de voormalige stoeterij bij hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga, het pompstation en machinistenwoningen van waterbedrijf Vitens in Tjerkgaast, alsmede de pastorieën en kerken in Langweer, Sint Nyk, Idskenhuizen en Scharsterbrug.

Burgemeester en wethouders van De Fryske Marren hebben een lijst met 59 potentiële monumenten laten opstellen. De eigenaren mogen zelf beslissen of ze hun eigendom als gemeentelijk monument willen aanmerken. ,,We willen graag veel gebouwen bewaren’’, aldus het college, dat in september een definitieve beslissing neemt. Op een bestaande lijst staan al 250 gemeentelijke monumenten, maar die bevinden zich allemaal in de voormalige gemeenten Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Het college wil in totaal 56 panden uit de voormalige gemeente Skarsterlân aan die lijst toevoegen.

De nieuwe aan te wijzen panden krijgen een zogeheten voor beschermde status. Eigenaren mogen dan niet zo maar delen of hun hele pand slopen.

Ze kunnen ook een beroep op een subsidieregeling voor gemeentelijke monumenten.

Drie boerderij in Dijken (nummers 7, 11 en 18) – De gereformeerde pastorie in Idskenhuizen (Bramerstraat14) – De boerderij aan het Mastersein 11 in Idskenhuizen – Woonhuis-kantoor aan de Boarnsweachsterdyk 5 in Langweer (de oude notariswoning) – Woonhuis aan de Buorren 19 in Langweer – Het voormalige gemeentehuis van Doniawerstal aan de Osingaleane 1 in Langweer – De NH-pastorie aan de Osingaleane 11 in Langweer – De boerderij aan de Hollandiastraat 7 in Scharsterbrug – De PKN-kerk aan de Hollandiastraat 8 in Scharsterbrug – De stoeterij aan Huisterheide 7 in Sint Nicolaasga – Het woonhuis aan de Kerkstraat 7 in Sint Nicolaasga –  De Boerderij op de Rijlst 10 - De NH-pastorie aan de Schoolstraat 15 in Sint Nicolaasga – Stationsgebouw aan de Stationsstraat 16 in Sint Nicolaasga – De boerderij aan de Gaestdyk 12 in Tjerkgaast – Pompstation en machinistenwoning aan de Strijtwei 10 in Tjerkgaast.

(Foto's: De Zakenman)

2021 monument Idskenhuizen 3

Pastoriewoning Idskenhuzen

2021 monument Langweer 2

Notariswoning Boarnsweachsterdyk 5 Langweer

2021 monument Scharsterbrug5

PKN-kerk Hollandiastraat 8 Scharsterbrug

 

Berderij De Rijlst 10 Sint Nicolaasga

2021 monument Tjerkgaast 1

Boerderij Gaestdyk 12 Tjerkgaast



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!