Menu

zoeken

Luciënne BoelsmaSINT NICOLAASGA – Ivo de Wolff uit Sint Nicolaasga en nummer 65 op de lijst van de VVD, heeft 142 voorkeursstemmen in gemeente De Fryske Marren gekregen. Luciënne Boelsma uit Idskenhuizen stond op plaats 56 van het CDA. 172 kiezers in De Fryske Marren stemden op de wethouder.

Of De Wolff en Boelsma in de Tweede Kamer is voor vrijdag 26 maart bekend. De beschikbare zetels worden eerst toegedeeld aan de kandidaten die zijn gekozen zijn. Als een lijst niet voldoende zetels heeft gekregen, kan het voorkomen dat niet alle kandidaten die meer dan een kwart (of 50 procent) van de kiesdeler hebben behaald, een zetel krijgen. Zijn er na het toedelen aan de kandidaten nog zetels over, dan worden deze toegekend in volgorde van de kandidatenlijst.

De VVD kreeg in gemeente De Fryske Marren in totaal 6859 stemmen. Het CDA bleef daar net onder met 6034 stemmen. Van de 40.845 stemgerechtigde inwoners hebben 33.825 kiezers hun stem uitgebracht. Dit betekent een opkomstcijfer van 82,81%. In De Fryske Marren komt VVD met 20,3% als grootste partij uit de bus, gevolgd door CDA (17,89%), D66 (11,58%) en PVV (10,36%).

De formatie van het nieuwe kabinet is donderdag van start gegaan.

(Foto: Luciënne Boelsma uit Idskenhuizen kreeg 172 voorkeursstemmen)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!