Menu

zoeken

DJI 0655SINT NICOLAASGA – De schaatsen worden massaal uit het vet gehaald. De komende dagen gaat het flink vriezen. De SintNykster.nl deed een ronde langs de verenigingen.

Het bestuur van de ijsclub in Scharsterbrug heeft de ijsbaan per direct geopend. De kwaliteit van het ijs is erg slecht, maar overal ligt ruim zeven centimeter dik ijs. Scharsterbrug heeft last van ‘kwalsteriis’, bobbelig bruin ijs. ,,Het ziet er niet uit”, zegt Theunis Braaksma, voorzitter van IJsklup Trijegea, ,,Maar de jeugd kan zich uitleven.” De ijsclub in Scharsterbrug telt een driehonderd leden. Op de baan is genoeg ruimte om afstand te houden. ,,We volgen het landelijke coronabeleid. Het enige dat echt anders is, is dat wij nu geen activiteiten organiseren. De jeugd kan bij ons vrij schaatsen.” Let wel op: de ijsbaan is tot 18.00 uur geopend, er zijn geen lichtmasten geplaatst. 

IJsclub Donia in Sint Nicolaasga gaat waarschijnlijk woensdag open. ,,It kin wêze”, zegt voorzitter Alex de Vries. De vereniging heeft het coronaprotocol klaarliggen Leden dienen met lidmaatschapskaart langs het loket te lopen zodat de vereniging kan turven. De IJsclub heeft looplijnen uitgezet, plaatst de bankjes verder uit elkaar en zet hekken neer. Ruim 440 huishoudens zijn lid van de ijsclub. Volgens de coronaregels mag op elke dertig vierkante meter één persoon schaatsen. Dat zou betekenen dat er 350 mensen tegelijk op de schaats kunnen. ,,Dat liket ús krekt wat te folle. Wy geane sjen hoe’t it komt. It is útfine wat wol en wat net wurket. It moat ek foar ús leuk bliuwe.” De laatste keer dat de baan open kon was in 2018. ,,Doe wie it iis ek net optimaal troch de gravel fan’e tennisbaan dat op’e iisbaan stowde. It wurdt no wolris tiid foar in moai winterskoft.”DJI 0656

In Langweer ligt nu drie a vier centimeter ijs. ,,De snie leit er noch op. It iis moat earst dikker wurde foardat wy dat derôf helje kinne”, zegt Alef Spannenburg, voorzitter IJsclub Frisia. Wanneer de baan open kan, is nog de vraag. Het coronaprotocol is in Langweer geen probleem. De vereniging mag maximaal zeshonderd mensen tegelijk op de baan toelaten. ,,Safolle leden ha wy hielendal net!”, lacht Spannenburg, ,,Der binne 120 húshâldens lid. Dat komt dus prachtich út.” Op de kant worden wel de nodige maatregelen getroffen. In plaats van bankjes, staan er stoelen en de schaatsers krijgen een aparte in- en uitgang.

De kinderen in Idskenhuizen kunnen zich met grote waarschijnlijkheid ook woensdag al op het ijs begeven. IJsclub Freerk Uiltjes Jiskenhuzen maakt er een bescheiden feestje van. De muziek gaat aan en de jeugdleden krijgen gratis chocolademelk. ,,Het ijs is niet optimaal”, zegt Marieke van der Werf, penningmeester, ,,We gaan kijken of er nog iets aan te doen is zoals water er over heen laten lopen. Opnieuw met de ijsaanleg beginnen is voor ons geen optie. De stop zit in het midden.” Idskenhuizen heeft een kleine honderd leden. De baan is bescheiden en vooral voor de kinderen bedoeld. ,,Hoe leuk is het om met je leeftijdsgenootjes te schaatsen? De volwassenen kunnen de rest van de week van het natuurijs in de omgeving genieten.”

(Foto's De Zakenman)DJI 0664



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!