Menu

zoeken

15 m 1doekSintNykSINT NICOLAASGA - Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is de afgelopen week licht gestegen. In de eerste week van het nieuwe jaar kwamen er 1696 nieuwe gevallen bij, net iets meer dan de 1658 van de laatste week van 2020. In gemeente De Fryske Marren zijn deze 79 mensen positief getest.

De verzwaarde lockdown heeft nog onvoldoende effect. Dit baart de GGD Fryslân zorgen. Bijna 400 mensen in de leeftijd van 18 tot  30 jaar raakten afgelopen week besmet. De GGD Fryslân heeft duidelijke signalen dat de extra besmettingen een gevolg zijn van feestjes tijdens de jaarwisseling. Een opvallend groot deel hiervan betreft jongeren op Terschelling. Hier bleken de afgelopen week 41 besmet.

In deze week zijn 234 zeventigplussers getroffen door het virus, een stijging van 11 procent. In verpleeg- en verzorgingshuizen raakten 105 bewoners besmet, net iets meer dan in de weken ervoor. Het aandeel van de groepen tussen 40 en 60 jaar daalde.

Britse variant
De besmettelijker Britse variant van het virus die vorige week bij een inwoner van Fryslân is geconstateerd, is niet verder aangetroffen in de provincie. Het is nog onduidelijk hoe deze persoon besmet is geraakt.

Vaccinatie
De Friese ziekenhuizen zijn deze week begonnen met het vaccineren van personeel. GGD Fryslân start op 15 januari in WTC Expo in Leeuwarden. Hier komen medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, medewerkers gehandicaptenzorg en medewerkers wijkverpleging en WMO. Tot nu toe hebben zich ruim 3600 zorgmedewerkers gemeld voor een prik. 

Cijfers
Bij de zes Friese GGD-locaties lieten 11.204 mensen zich controleren. Dat zijn zo'n 500 meer dan een week eerder. Deze week zijn 17 besmette mensen overleden. Er waren 8 nieuwe opnames in de Friese ziekenhuizen. Met de 1696 positieve tests van deze week zijn nu 16.472 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het coronavirus.

Gemeenten
Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week (zeven dagen): Súdwest-Fryslân 310, Leeuwarden 295, Noardeast-Fryslân 129, Smallingerland 126, Waadhoeke 125, Heerenveen 113, Tytsjerksteradiel 109, Achtkarspelen 92, Opsterland 81, De Fryske Marren 79, Dantumadiel 75, Weststellingwerf 50, Terschelling 41, Ooststellingwerf 36, Harlingen 26, Vlieland 5, Ameland 4 en Schiermonnikoog 0.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!