Menu

zoeken

Burgemeester Fred Veenstra liggendBurgemeester Fred Veenstra noemt 2020 in zijn nieuwjaarstoespraak een bijzonder jaar. De burgemeester van gemeente De Fryske Marren sprak de inwoners vanuit het gemeentehuis toe via het scherm. ,,Het kan niet anders, het is niet anders."

Voor veel inwoners was 2020 geen goed jaar, benoemt de burgervader. ,,We werden geconfronteerd met een onbekend virus, bij ons raakten tot nu toe ongeveer 1300 mensen besmet en er overleden volgens de statistieken 13 mensen aan corona. Ook vanaf deze plek wil ik de nabestaanden veel sterkte wensen." 

Ondernemers moesten hun bedrijf soms maanden sluiten. Het onderwijs werd in sneltreinvaart digitaal en thuiswerken is de norm.

Zorg
Op de mensen in de zorg is een ontzettend groot beroep gedaan. ,,Regelmatig heb ik contact gehad met de bestuurders van de zorginstellingen in de gemeente en gehoord hoe zwaar het werk voor iedereen is geweest. Voor de inzet van het zorgpersoneel kunnen we alleen maar grote waardering hebben. En wie we ook zijn, we missen het persoonlijke contact, de handdruk of de omhelzing, het zomaar even op bezoek gaan, een verjaardagsvisite. Ten diepste zijn we immers allemaal mensenmensen." Als burgemeester heeft Veenstra al die persoonlijke contacten gemist. Het via de telefoon feliciteren van een 60-jaar getrouwd bruidspaar of iemand die 105 jaar wordt, is niet wat je wilt, zegt Veenstra. 

Rustige jaarwisseling
De jaarwisseling is op de meeste plekken rustig verlopen. Veel mensen hebben zich aan de regels gehouden en het valt met de schade mee. ,,Met de politie, onze eigen medewerkers, de mensen van De Kear en van de brandweer hadden we alles in het werk gesteld om het zo goed mogelijk voor te bereiden. Er was goed contact met de carbidploegen die wel een vergunning hadden en ook met groepen jongeren. Op enkele plekken ging het, ondanks de lockdown en het vuurwerkverbod, niet goed. Ik moet zeggen dat ik begrip heb voor mijn collega’s die zich inmiddels hebben uitgesproken voor een blijvend algemeen vuurwerkverbod."

Olaf Storms
Fred Veenstra herdenkt in zijn toespraak Olaf Storms. Het raadslid voor de VVD overleed dit jaar. ,,We herinneren hem ons met veel respect."

75 jaar bevrijding
,,Op heel veel plaatsen, ook in De Fryske Marren, hadden we stil zullen staan bij 75-jaar bevrijding. In januari hebben we het indringende lichtmonument van Daan van Roosegaarde in Lemmer mogen onthullen, maar daarna gingen alle optochten, herdenkingen, concerten en toneelvoorstellingen waar lang aan was gewerkt niet door. Heel jammer. Misschien gaan we er dit jaar nog iets van zien. En ook hier geldt: we zagen veel inventiviteit ontstaan. Op andere manieren konden we toch stilstaan bij de vrijheid waarin we hier al 75 jaar leven. Eind november kon in kleine kring toch een plaquette in Sint Nicolaasga worden onthuld. Inventiviteit, creativiteit en spontane samenwerking tussen velen. Ook hier past bewondering en waardering voor hun inzet."

Vooruit kijken
,,2021 wordt een bijzonder jaar. Er komt dit jaar veel meer aan de orde. Alle ruim 600 medewerkers staan iedere dag voor onze bijna 52.000 inwoners klaar. We gaan verder met de digitalisering van onze dienstverlening, met het veiliger maken van de gemeente, met het schoon en heel houden van onze openbare ruimte en nog veel meer. Er is veel te doen en dat doen we met grote inzet en plezier in ons werk."

Ontmoeting
,,Ik hoop dat het een jaar wordt waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten, bij belangrijke gebeurtenissen in een dorp, bij een huwelijksjubileum of een speciale verjaardag. Ik hoop dat deze digitale toespraak een éénmalig experiment zal zijn. Ik hoop dat we op korte termijn het virus dat ons nu nog in zijn greep houdt kunnen verslaan. Door ons nog even aan de beperkingen te houden en daarna door het vaccin dat voor ons allemaal beschikbaar komt. Zet nog even door, houd moed en maak er een mooi jaar van!"

Lees de hele toespraak van burgemeester Fred Veenstra op de site van de gemeente De Fryske Marren.Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!