Menu

zoeken

HandenOntsmettenSINT NICOLAASGA – Fryslân telde de afgelopen week het hoogste aantal coronabesmettingen sinds de crisis. 1378 mensen raakten besmet met het virus. In De Fryske Marren steeg het aantal besmettingen van 79 naar 111 mensen. De GGD vindt dit een zorgelijk ontwikkeling. De boodschap van GGD Fryslân voor Kerstmis luidt daarom: geef het virus niet door.

In het rioolwater van De Fryske Marren is per 100.000 inwoners een gemiddelde aantal virusdeeltjes van 46,14 gemeten (was 331,9). Bij het systeem in Joure, waar ook de lezers van Desintnykster.nl op zijn aangesloten, is een waarde gemeten van 74,73 virusdeeltjes. Vorige week was dit aantal nog 51,54 virusdeeltjes. Uitschieter is Lemmer met 216,18 deeltjes.

Meer testen
Het vele testen verklaart volgens de GGD bij lange na niet de toename van het aantal besmettingen. De belangrijkste conclusie is: meer Friezen laten zich testen omdat meer Friezen klachten hebben. Het percentage positieve testuitslagen stijgt.

Jong en oud
In Fryslân raakten afgelopen week 55 kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar besmet. Het aandeel twaalf- tot achttienjarigen daalde voor het eerst sinds in deze groep een maand geleden plotseling veel meer besmettingen ontstonden. Het ging afgelopen week terug van 18 naar 14 procent. Dat neemt niet weg dat het bijna tweehonderd besmette pubers betreft. Het aantal bewoners en medewerkers van de Friese verpleeg- en verzorgingshuizen dat positief is getest op corona daalt nog niet. De laatste weken zijn er rond zestig nieuwe besmettingen. Daarnaast laat de thuiszorg deze week een stijging zien (van 10 naar 15 besmette cliënten).

Beperk bezoek
Met het oog op de feestdagen dringt GGD Fryslân er bij iedereen op aan de maatregelen strikt na te leven. Vier Kerst en Oud en Nieuw in eigen gezin en beperk het bezoek. Op 24, 25 en 26 december zijn drie gasten per dag toegestaan, op andere dagen twee. Dit geldt ook voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, tenzij er bijvoorbeeld vanwege een coronauitbraak extra beperkingen zijn.

Vaccinaties
De zesde testlocatie opent maandag in Heerenveen. GGD Fryslân heeft in WTC Expo in Leeuwarden een tweede hal afgehuurd. Hier kunnen naar verwachting vanaf half januari de vaccinaties voor zorgpersoneel beginnen. De ruimte voor vaccinaties is strikt gescheiden van de hal die de GGD deze week in gebruik heeft genomen voor grootschalig testen. Momenteel werft GGD Fryslân medewerkers voor alle werkzaamheden in het vaccinatiecentrum.

Gemeenten
Het aantal nieuwe besmettingen van deze week (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 315 (291), Leeuwarden 229 (106), De Fryske Marren 111 (79), Noardeast-Fryslân 105 (111),  Waadhoeke 95 (45), Smallingerland 90 (65), Dantumadiel 75 (40),  Achtkarspelen 62 (36), Opsterland 62 (36), Heerenveen 57 (50), Tytsjerksteradiel 56 (28), Weststellingwerf 47 (32), Ooststellingwerf 36 (34), Ameland 24 (4),  Harlingen 10 (11), Terschelling 2 (4), Vlieland 1 (0) en Schiermonnikoog 1 (0). 

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!