Menu

zoeken

091120 maeykehiem 1Het jaar 2020 zit er bijna op. Het aantal patiënten met corona in gemeente De Fryske Marren (DFM) is in de eerste week van oktober gestegen tot 36. Een week eerder liepen 29 mensen het virus op.

Jorrit Kuperus (22) uit Legemeer staat model voor de Boerenkalender 2020.Jorrit RGB 72dpi

Gemeente De Fryske Marren geeft horecaondernemers toestemming om tot 1 november grotere terrassen open te houden. Dit geldt alleen voor de bestaande toestemmingen. Nieuwe toestemmingen worden niet verleend.

Jumbo Altenburg in Sint Nicolaasga gaat per 1 oktober een uur eerder open. Eigenaar Jan Altenburg geeft daarmee van 7 uur tot 8 uur ouderen en kwetsbaren de gelegenheid om rustig te winkelen.

De gestolen verreiker van Tolhoek Machinery uit Scharsterbrug wordt op 3 kilometer afstand van het bedrijf teruggevonden.

Plaatselijk Belang Sint Nyk start met een grote ledenwerfactie.

Het schoolgebouw De Beuk in Sint Nicolaasga wordt definitief verbouwd tot kleinschalige woonvorm voor jongvolwassenen met autisme en of een lichamelijke beperking. Gemeente De Fryske Marren stemt in met de verkoop van het gebouw aan de initiatiefnemers.

Sint Nicolaasga en omstreken is populair bij de Nederlandse toerist. De 42 vakantiewoningen op het landgoed van Eysinga State zijn in recordtijd verkocht.

De meest geschikte locatie voor nieuwbouw van beide basisscholen in Sint Nicolaasga is de westkant van de Gaastweg, ter hoogte van het Hongerskar. Dat blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek van gemeente De Fryske Marren. De voorkeurslocatie wijkt af van die uit het ‘Masterplan Sint Nyk’.

Op de locatie Langweer van zorginstelling Maeykehiem zijn meerdere bewoners met het coronavirus besmet. De groep moet in isolatie en wordt beschermd verpleegd. 

Het aantal besmettingen met het coronavirus is op 16 oktober in gemeente De Fryske Marren opgelopen tot 92. De week daarvoor was het aantal nog 47.

 

November
Schaatsster Marrit Fledderus uit Sint Nicolaasga wordt derde op de NK Afstanden. Dit deed de 19-jarige langebaanschaatster in een leeg Thialf op de 500 meter (over twee ritten).  

Jeugdspoar heeft een verrassend grote groep jongeren verwelkomt voor hun Spokentocht. Ruim 80 jongens en meisje hebben zich opgegeven.311020jeugdspoar spokentocht 2020 20

De Langweer Cold Race is vanwege de coronacrisis afgelast. De zeilwedstrijd zou op 6 november plaatsvinden.

Bij een bewoner van Maeykehiem aan de Bouwen in Sint Nicolaasga is vrijdagmiddag het coronavirus vastgesteld.

De gemeente start met het herstarten van De Bouwen in Sint Nicolaasga, de verbindingsweg naar de Fûgeldobbe en zorginstelling Maeykehiem met het dorp.

Het Rooms-Katholiek onderwijs in sint Nicolaasga bestaat op 10 november 150 jaar. Het feestje wordt bescheiden gevierd.

Sint Maarten gaat door. Op initiatief van Jeugdsociëteit De Wissel en Doniahiem is rond Doniahiem een lichtjesroute met een viertal kramen gemaakt waar ze wat lekkers kunnen halen. De bewoners genieten vanachter de ramen van het schouwspel. In Idskenhuizen gaan de kinderen massaal naar het pas geopende cafetaria van de Koevorder. Hier zijn ze op patat getrakteerd.

Woonzorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga heeft tot op heden geen coronabesmettingen onder bewoners gehad. Sinds de uitbraak in maart is het virus tot een enkele zieke medewerker beperkt gebleven.

Van vrijdag de dertiende trekken Jesper Zoetendal en Erna Steneker zich niets aan. Met een speciale ceremonie op school in Sneek zijn ze in het bijzijn van hun klasgenoten in het 'huwelijk’ getreden.131120jesper en erna 16

Sinterklaas en zijn Pieten varen dit jaar Idskenhuizen voorbij. Het Sinterklaasfeest in het Zalencentrum in Sint Nicolaasga is ook afgelast. Het feest op 21 november is een evenement en dat is met huidige coronaregels niet mogelijk.

Het wandelrondje door het bos van Wilhelmina-oord en over de Heide bestaat niet meer. De bekende wandelverbinding over het erf van de onlangs overleden Jan van der Sluis op de Heide is opgeheven.

In Sint Nicolaasga is in de tweede ronde fors minder gebruik gemaakt van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Zes Sint Nykster bedrijven en drie uit de dorpen Langweer, Scharsterbrug en Idskenhuizen maakten gebruik van de zogenaamde coronasteun.

Het gedenkteken voor het in 1943 neergestorte Amerikaanse vliegtuig met de bijnaam The Las Vegas Avenger is op 26 november onthuld. Vier F-16's van de militaire vliegbasis Leeuwarden maken als eerbetoon om drie uur ‘s middags een vlucht over Doniaga en Sint Nicolaasga.26112020 monument 79

Het Sinterklaasfeest op zaterdag 21 november in het Zalencentrum in Sint Nicolaasga wordt in ‘shifts’ gehouden. Vanwege het coronavirus is de viering in groepen opgesplitst zodat alle kinderen naar het feest kunnen.

 

December
Negen automobilisten die op 24 augustus vorig jaar op de vluchtstrook van de A6 bij Scharsterbrug tegen het verkeer inreden, moeten hun boete van 380 euro gewoon betalen vindt de rechtbank. De weggebruikers keerden in de file die na een haperende Skarsterrienbrug ontstond.

Plaatselijk Belang Sint Nyk wil graag de diversiteit van de activiteiten de vereniging laten zien en hoopt dat meer mensen lid willen worden. De contributie van nieuwe leden gaat tot en met 31 december rechtstreeks naar een vereniging naar keuze.

De vaarweg tussen jachthaven De Welle vlakbij Heerenveen en het Prinses Margrietkanaal wordt gebaggerd om voldoende diepgang voor de beroepsvaart te houden. Een groot deel van het 60.000 kubieke meter klasse A-slib gaat naar het provinciale depot de Koevorde bij Langweer.

Twee politici uit De Fryske Marren hebben zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wethouder Luciënne Boelsma-Hoekstra staat op plek 65 voor het CDA, raadslid Ivo de Wolff staat ook op de 65e plek maar dan voor de VVD.

Of de achttiende editie van de kerstwandeling in Sint Nicolaasga dit jaar doorgaat, is nog allerminst zeker. De organisatie van de Krystkuier zoekt alternatieven voor de populaire wandeling op Tweede Kerstdag.

De brug in rijksweg A6 over de Skarsterrien ter hoogte van Scharsterbrug is overbodig. Dat stelt VVD-raadslid Albert van Keimpema in de Leeuwarder Courant. Het aquaduct waar de gemeente De Fryske Marren zich al jaren voor inzet, zou volgens het raadslid weggegooid geld zijn.

Sint Nicolaasga is een bijzondere hond rijker: de Canadese Eskimohond Odin. De acht maanden oude pup is één van de acht van zijn soort in Nederland.Husky Odin

Gemeente De Fryske Marren komt met een coronaregeling voor het verenigingsleven. CDA, FNP, Partij van de Arbeid, GroenLinks en ChristenUnie hebben een motie ingediend . De partijen willen met de speciale regeling de getroffen dorpshuizen, sport- en andere verenigingen ondersteunen.

Peuterjuf Janny Postma staat 34 jaren voor de klas en gaat op 1 januari met pensioen.

Maeykes Kerstwandeling gaat niet door. De cliënten en medewerkers wandelen, zonder familie of genodigden, zouden op het eigen terrein een kerstachtige route vol pracht en praal lopen. De maatregelen van maandag 14 december zetten hier een streep doorheen. 

(Foto's: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!