Menu

zoeken

200724 Brug sloten ontsmetten klomp 450Het jaar 2020 zit er bijna op. De kerkdiensten in Langweer worden vanaf 1 juli in corona-stijl gehouden. Vanaf dan mogen honderd kerkgangers in het gebedshuis de dienst bijwonen.

Vandalen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de boel op stelten gezet bij De Jong Foodrecycling aan De Wieken in Sint Nicolaasga.

De Sint Nykster Merke gaat niet door. De zeventigste editie wordt naar 2021 doorgeschoven.

Het antiracistische boek van kinderboekenschrijver Dolf Verroen gaat viraal. De Sint Nykster schreef in 2006 het boek Slaaf kindje slaaf waarin racisme aan de kaak wordt gesteld. De Zeeuwse Noella deelt op Facebook haar verbazing over het boek. Haar half Antiliaanse zusje voelde zich gekwetst door de inhoud van het boek.

Gemeente De Fryske Marren plaatst camera’s op het terrein van de Ulesprong. Het recreatieterrein heeft veel ongewenste nachtelijke bezoekers die vernielingen en diefstallen plegen.de ûlesprong 1

Onbekenden hebben zaterdagmorgen tussen 3.00 en 4.00 uur ingebroken bij Bosma Groene Vakzaak in Sint Nicolaasga. Uit het kantoor is de kluis gestolen.

Bij de aanleg van het glasvezelnetwerk in Sint Nicolaasga is de afgelopen twee weken meerdere keren een gasleiding geraakt. Maar liefst vijf keer moest de brandweer uitrukken. In de Rengerstraat was het zelfs twee keer raak.

Stichting Westermeer heeft 42.750 euro aan subsidies verstrekt. Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule, Jeu de Boules vereniging Sint Nicolaasga en Shantykoor De Headammers ontvangen een bijdrage.

Gemeente de Fryske Marren maakt het recreatieterrein de Ulesprong grondig schoon. Het terrein is met een grasborstel geveegd en veel scherpe materialen zijn verwijderd.

Het in ere herstellen van het nieuwe Roazebosk tussen Scharsterbrug en Joure kan komende herfst al beginnen, maar de aanplant van nieuwe bomen op zijn vroegst volgend voorjaar.

 

Augustus
De blusboot van Langweer helpt bij het varende houden van een sloep op het Tjeukemeer bij Sint Nicolaasga. In het snelvaargebied maakte het schip water. De opvarenden - een gezelschap van meer dan tien volwassenen en kinderen uit Lemmer - hadden de boot al verlaten.

Het strand van Langweer is na zonsondergang verboden terrein. Hier worden sinds het begin van het seizoen vernielingen gepleegd. Tenten en banden zijn lek gestoken, de borders zijn gesloopt en haringen worden ontvreemd. Passantenhaven Langweer heeft beveiliging ingehuurd.

Het is in het laatste weekend van de noordelijke bouwvakvakantie druk in Langweer. Gemeente De Fryske Marren waarschuwt voor de enorme toeloop en roept bezoekers op om de coronamaatregelen in acht te nemen.

De horeca in Langweer, Sint Nicolaasga en omliggende dorpen houdt zich over het algemeen goed aan de coronaregels. Gemeente De Fryske Marren controleert volop, maar deelt geen boetes uit. Alle horecagelegenheden blijven open.

Iedereen die zich na zes uur ’s avonds op het schoolplein van It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga ophoudt, kan op een boete van 95 euro rekenen. De katholieke basisschool is slachtoffer van baldadige jeugd. Een groep van tientallen kinderen in de leeftijd van tien tot zestien jaar heeft onder andere lampen, bijgebouwen en een dak vernield.

De vijftigste verjaardag van René van Aalsum uit Sint Nicolaasga op zondag 16 augustus wordt iets anders dan gepland. In plaats van een groot feest, roept de familie dorpsbewoners op om de jarige een kaartje te sturen.1 rene van aalsum

De politie houdt twee mannen uit Amsterdam aan die zeventien bierfusten en twee koolzuurcilinders in hun bezit hebben. De spullen zijn eerder bij Bouwhuis drankenhandel in Sint Nicolaasga ontvreemd. Twee weken later worden ze tot celstraffen van zeven maanden veroordeeld.  

Sporthal Doniahal in Sint Nicolaasga gaat weer open. De leerlingen van basisschool It Klimmerblêd uit Sint Nicolaasga zijn de eerste sportieve gebruikers na de brand eind november vorig jaar.

Cafetaria - IJssalon ’t Hoekje in Langweer is weer geopend. De twee medewerkers uit Sint Nicolaasga en Langweer zijn negatief getest op het coronavirus. De eigenaar van de salon in Langweer sluit de zaak uit voorzorg om de testuitslag af te wachten.

Als gevolg van een storing is de Jaansleatbrug bij Langweer donderdagmiddag een aantal uren gestremd geweest. Monteurs hadden het euvel na zo'n drie uren verholpen.

Royal Zandstra Group heeft voor het eerst in 27 jaar de optocht van Volksvermaken Langweer ‘gewonnen’. Stichting Volksvermaken Langweer hield vanwege de coronacrisis een ludieke actie. De kar was dit jaar de enige deelnemer in de parade.

 

September
Café De Hoeke in Sint Nicolaasga sluit per 1 september de deuren.

Op de A6 bij Sint Nicolaasga botsen zes voertuigen op elkaar.De 22-jarige vrachtwagenchauffeur overlijdt.

De Merkeradio in Sint Nicolaasga gaat van start. De uitzending is het alternatief voor de afgelaste Allegorische Optocht en Sint Nykster Merke. Gemiddeld bezochten een 500 bezoekers de website van het VVV. De reportages uit het dorp zorgen voor hilariteit met reporter Jorie Allergorie.DONDERDAGMORGEN 2020 12

De première van Kind in oorlogstijd vindt online plaats. De video’s over 75 jaar bevrijding in Ouwstertrijegea zijn op YouTube te vinden.

Het SKS-feest in Langweer op 12 en 13 september gaat niet door. Het bestuur heeft besloten om de jubileumwedstrijden en receptie naar 2021 te verplaatsen.

De jaarlijkse Merkepartij in Sint Nicolaasga van Kaatsvereniging De Oorsprong is afgelast.

De horeca in Sint Nicolaasga houdt de deuren tijdens de Sint Nykster Merke gesloten. De uitbaters vinden het niet verantwoord om de zaak te openen met een opleving van het coronavirus.

Henk de Wolff (78) uit Scharsterbrug wordt Koninklijk onderscheiden voor zijn vrijwilligerswerk bij Sportclub Joure. De Wolff is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ondanks dat er vorige week coronabesmettingen zijn geconstateerd, blijft christelijke basisschool De Paedwizer in Sint Nicolaasga open. Na overleg met GGD Fryslân is besloten dat de lessen gewoon door kunnen gaan.

Gemeente De Fryske Marren staat deze week op de tweede plaats waar de meeste coronabesmettingen hebben plaatsgevonden. Met 29 patiënten noemt GGD Fryslân de toename verontrustend.

Reinier van der Werf (9) uit Sint Nicolaasga heeft samen met zijn vrienden 2000 stuks afval opgeruimd. Op World Cleanup Day zetten de kinderen als de ‘Afvaljagers’ samen de schouders eronder.schoonmaakactie 2

(Foto's: De Zakenman) Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!