Menu

zoeken

tulpen idskenhuizen 4Het jaar 2020 zit er bijna op. De impact van corona dringt tot iedereen door. Evenementen worden één voor één geannuleerd.  

April
Pastor Henk Nota wordt op 1 april benoemd tot rector in de Sint Clemenskerk in zijn geboortedorp Nes op Ameland. Zijn functie van pastor vervalt per die datum. Nota was van 1999 tot en met 2010 verbonden aan de kerk in Sint Nicolaasga. Het afscheid van pastoor Henk Nota is door de uitbraak van het virus niet doorgegaan.

Buschauffeurs van Arriva krijgen toch een toiletgelegenheid bij de halte van Spannenburg. De wc was hen in mei 2019 al beloofd.

De milieuterreinen in Joure en Lemmer zijn eerder open. Met deze maatregel hoopt de gemeente de drukte te spreiden en daarmee richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus beter te kunnen opvolgen.

Het personeel van verzorgingstehuis Doniahiem in Sint Nicolaasga heeft handcrème cadeau gekregen. Wiepie Dijkstra uit Langweer deed een oproep voor de zorgmedewerkers. Dit leverde tientallen tubes op.Doniahiem

In boerderij aan de Pontdyk in Langweer wordt een groot drugslab ontdekt. Een 63-jarige bewoner van gemeente De Fryske Marren is daarbij op heterdaad betrapt en aangehouden. De woning en stal aan de Pontdyk in Langweer worden voor een periode van drie maanden gesloten.

In het paasweekend zijn negen plaatsnaamborden verdwenen. Zo missen onder andere Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sloten en Tjerkgaast de blauwe bebording. Een deel wordt later teruggevonden.

Het dak van een silo bij een bio-gasinstallatie aan de Bovenkruier in Sint Nicolaasga is bij een brand vernield. Niemand raakt gewond.

De koninklijke onderscheidingen worden dit jaar telefonisch uitgereikt. Burgemeester Fred Veenstra belt in de ochtend van vrijdag 24 april de te decoreren burgers om hen te in een ridderorde te benoemen.

Met het overhandigen van het boek is in familiekring 50-jarig geschiedenis van recreatiebedrijf De Koevoet in Idskenhuizen gevierd.

De waterkering ten oosten van de Langweerder Wielen wordt verstevigd en op hoogte gebracht.

Fulco Stallmann (56) uit Sint Nicolaasga is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met zwaarden. Stallmann is door de minister van Defensie Ank Bijleveld gebeld.Fulco stalman

Het VVV zet definitief een streep door de 70ste Allegorische Optocht.

Twee ouderechtparen uit Sint Nicolaasga maken zich sterk voor het realiseren van een kleinschalige woonvorm in voormalig schoolgebouw De Beuk.

 

Mei
Eke Jouwsma–Galema uit SInt Nicolaasga viert 2 mei haar honderdste verjaardag. Burgemeester Fred Veenstra feliciteert haar via de telefoon, personeel en bewoners zingen in de recreatiezaal en de kinderen feliciteerden haar van achter een hek.

Met een aangepast Dodenherdenking-programma zijn de kransen en bloemen bij het oorlogsmonument op de Kerkstraat gelegd. Femke Hettema speelt op trompet de Taptoe en het Wilhelmus.

Henk Waterlander (68) is tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

De houten beelden van het kabouterpad in Sint Nicolaasga zijn opgeknapt. De door Banzai John gemaakte figuren rondom de Amazonevijver hadden te lijden onder de weersomstandigheden. Vrijwilligers hebben de beelden een likje verf gegeven.

De units aan de Bovenkruier in SInt Nicolaasga, op bedrijventerrein Slotmolen, hebben hun hoogste punt bereikt.020520 eke jouwsam 100 jaar 2 kopie

Met taart en accordeonmuziek is het 12,5-jarig jubileum van woonzorgvoorziening Westersypen in Scharsterbrug op 6 mei bescheiden gevierd.

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) De Fryske Marren stelt vragen over de stand van zaken van het appartementencomplex Stevenshoek in Langweer. Sinds er in mei 2018 een streep door de opwaarderingsplannen ging, staat het project stil.

De luidklok is donderdag na een restauratie weer in houten torenspits van de PKN-kerk in Sint Nicolaasga geplaatst.

Jacob Haverkamp (33) en Maurice Keulen (24) uit Sint Nicolaasga bouwen en verkopen laadpalen voor elektrische auto’s. Wat begon als een project voor op de eigen oprit, blijkt een gat in de markt. In een paar maanden tijd zijn een kleine dertig luxe laadpalen verkocht.

Een 19-jarige automobilist uit Amsterdam wordt met dertig tankjes lachgas op de A6 bij Sint Nicolaasga betrapt.

 

Juni
De terrassen van de horecagelegenheden mogen vanaf 1 juni weer open. Sportkantines blijven voorlopig nog dicht.

De horeca van Sint Nicolaasga ziet het niet zitten om evenementen te houden als de anderhalve meter-regel nog geldt.

Het zonnepark van negen hectare bij Sint Nicolaasga laat nog even op zich wachten. Provinciale Staten heeft besloten dat deze plannen voorlopig niet behandeld mogen worden. Bij Sint Nicolaasga zijn plannen voor een park met ongeveer 28.000 panelen.01062020 2 pinksterdag 4

De horeca in Langweer mag naar de Stevenshoek uitbreiden. Ondernemers hebben op de Buorren te weinig ruimte om op de terrassen de anderhalve meter in acht te nemen. De haven biedt deze ruimte wel. Het terras op Stevenshoek in Langweer telt vanaf donderdag 25 juni honderd stoelen en vijftig tafels.

Drogist De Magneet aan de Gaastweg 1A in Sint Nicolaasga wordt per 1 juli Drogist Bewust Beter.

Frans Westra uit Sint Nicolaasga is opnieuw gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid De Fryske Marren.

Eeuwling Abeltje Pentenga wordt het verjaardagslied vanuit de tuin toegezongen.

Een steenmarter richt een slachting in een kippenhok op de Rijst in Sint Nicolaasga aan. Een drietal kippen sneuvelen.

Basisschool De Beuk in Sint Nicolaasga wordt tijdelijk verhuurd.

Basisschool It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga mag de komende vijf schooljaren 52 weken per jaar open. De school is deelnemer van een landelijk experiment voor flexibele vakanties van het Ministerie van Onderwijs.

Jumbo Altenburg in Sint Nicolaasga mag de nieuwe doorgang bij de Heemstrastraat een jaar proberen. De ontsluiting voor auto’s moet voor minder drukte op de Molewei zorgen.

Een draaimolen met Disneyfiguren draait deze zomer op recreatieterrein De Ulesprong aan het Tjeukemeer bij Sint Nicolaasga.230620 ulesprong 33

Het grootste vrachtschip dat tot nu toe op het Friese binnenwater heeft gevaren, de MSC Carin Alexander van 135 meter lang, passeert de brug van Spannenburg. Normaal is de maximaal toegestane lengte zo'n 110 meter. De schipper moet voor de tocht een speciale ontheffing aanvragen.

Op het Prinses Margrietkanaal vlakbij Spannenburg is donderdagmorgen een jacht gezonken. Volgens Rijkswaterstaat raakte de schipper onwel.

(Foto's De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!