Menu

zoeken

nieuwjaar KBOHet jaar 2020 zit er bijna op. In de eerste maanden draaide de wereld nog gewoon door. Veel mensen bleven tijdens de jaarwisseling vanwege de dichte mist thuis. Een beschonken bestuurder raakte op de A6 het pad kwijt, belandde naast de weg en kwam met de auto vast te zitten.

(Foto: Proosten op het nieuwe jaar bij KBO)

Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen is met oud en nieuw beklad. De kozijnen bij de voordeur zijn door vuurwerk beschadigd. In de gemeente De Fryske Marren is tijdens de oud en nieuwviering voor ruim 15.000 euro schade veroorzaakt. In Sint Nyk is nauwelijks iets vernield.

De fabriek van Vreugdenhil Dairy Foods in Scharsterbrug wordt gemoderniseerd. Inmiddels is het eerste deel van de verbouwing achter de rug. Nu het oude kantoor aan de straatkant wordt gesloopt, zijn de resultaten van de verbouwing goed zichtbaar.

Het regende lintjes deze maand. Frits de Jong uit Tjerkgaast, een van de bekendste gezichten uit de Friese paardenwereld is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Jong vervult sinds 2009 de functies van voorzitter, leider en instructeur binnen de Fryske Quadrille. Brandweermannen Ruurd Boes (50), Johannes Rinsma (52), John Jonkman (54), Age Postma (47), Jan Fledderus (47), Gerben Ligthart (54) en Harm de Jong (54) zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Het was de laatste lintjesregen voor brandweerlieden in De Fryske Marren. brandweer lintje 2020 58 kopie

Met twee uitverkochte Lokkich Nijjier-concerten heeft het shantykoor De Headammers het dertigjarig jubileum jaar ingeluid. Speciaal voor het speciale nieuwjaarsconcert hadden de kinderen en kleinkinderen in het diepste geheim een act ingestudeerd.

Het brandweerkorps van Sint Nicolaasga wordt één van de vijf gespecialiseerde mestteams in Friesland.

Het Sint Nykster buurten– en bedrijvenvolleybaltoernooi dat op 21 maart op het programma staat, is verplaatst naar Sportstad Heerenveen. Door de brand is het niet mogelijk om het toernooi in de eigen Doniahal te organiseren.

De luidklok en de wijzerplaat van de PKN-kerk in Sint Nicolaasga worden gerestaureerd. Het ophangsysteem van de luidklok is hoognodig aan een opknapbeurt toe.

Het televisiespotje van IkZorg, waarin Eelco Stevens en zijn begeleider Siete Hoekstra van Maeykehiem uit Sint Nicolaasga te zien zijn, maakt kans op de Gouden Loeki. Het spotje wint uiteindelijk net niet.

Jeugd Olympisch kampioene Myrthe de Boer (17) uit Scharsterbrug is gehuldigd. De langebaanschaatster behaalde de gouden medaille op de 1.500 meter in het Zwitserse Lausanne.DSC 3835

Sint Nicolaasga krijgt een Repair Café bij de HobbyWerkPlaats aan de Rengerstraat in Sint Nyk. Elke eerste woensdagmiddag van de maand vindt het café plaats.

 

Februari
Zangers Rolf Sanchez en Nielson komen, in plaats van Jan Smit, naar Bregepop in Scharsterbrug.

Rijkswaterstaat heeft de plannen voor een nieuwe oeververbinding bij Spannenburg in het dorpshuis van Tjerkgaast gepresenteerd. Voor de oude brug uit 1950 zijn vier opties: een vaste brug, een beweegbare brug, een aquaduct of geen brug.

De Mattheüs Passie komt naar de rooms-katholieke kerk van de Heilige Christoffelparochie in Sint Nicolaasga. Het drie uur durende muziekstuk van Johann Sebastian Bach wordt daarmee voor het eerst in gemeente De Fryske Marren opgevoerd.

De grote hoeveelheid regenwater van de afgelopen periode hebben ervoor gezorgd dat in de Vegelinbossen niet meer zonder laarzen kan worden gewandeld. De sloten staan vol en de beide vijvers in het bos staan tot aan het randje.

Maeykehiem heeft zich bij het VVV als deelnemer van de 70ste Allegorische optocht aangemeld.

De opening van de Bed & Breakfast Boschoord in Sint Nicolaasga is in het televisieprogramma 'Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan' te zien.

Albert van Keimpema uit Tjerkgaast wordt raadslid voor de VVD in De Fryske Marren.

Het VVV (Vereniging van Volksvermaken) heeft in de leden- en wagenbouwers vergadering aangekondigd om het reglement van de Allegorische optocht aan te scherpen. Dit naar aanleiding van de discussies over de originaliteit van de praalwagens.050220 spannenbureg brug 4

In de jachthaven van Sint Nicolaasga is in tien boten ingebroken. De dieven hebben verschillende spullen meegenomen.

De Vereniging voor Volksvermaken (VVV) ziet geen kans meer om na afloop de jaarlijks Allegorische optocht nog een taptoe te organiseren.

 

Maart
Voetbalverenigingen Renado en VV Idskenhuizen krijgen hulp bij het bepalen van de locatie van een gezamenlijk sportpark. Gemeente De Fryske Marren huurt een procesbegeleider in. De voetbalverenigingen bakkeleien al sinds 2015 over de locatie, maar komen er niet uit.

Kinderopvangorganisatie SKIK en basisschool It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga gaan als integraal kindcentrum (IKC) samenwerken.

Bosma Groene Vakzaak bestaat twintig jaar.

Tophengst Ulke 338 van Willem Wester uit Tjerkgaast overlijdt. Het dier is dertig jaar oud geworden.

Jumbo Altenburg uit Sint Nicolaasga neemt per 23 maart 2020 Jumbo Sjoerd de Jong uit Lemmer over.

De snelheid op de A6 en A7 bij Sint Nicolaasga en Scharsterbrug is verlaagd. De borden van honderd kilometer per uur zijn donderdagochtend door de harde wind onthuld.van 130 naar100 km 6

De vijftienduizend bezoekers van het festival Brêgepop in Scharsterbrug moeten hun handen wassen vanwege het coronavirus. In eerste instantie wordt het festival dat op 3, 4 en 5 april gepland staat, niet afgelast.

De uitbraak van het coronavirus ontwricht de samenleving. Terwijl winkels als de Jumbo op volle toeren draaien, snackbar De Gaast een bezorgservice op de brommer start, Maeykehiem en Doniahiem voor hun bewoners maatregelen treffen, worden activiteiten in het verenigingsleven afgelast of uitgesteld.

De NLDoet activiteiten bij Maeykehiem die komend weekend gepland stonden, gaan niet door. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt de zorginstelling in Sint Nicolaasga het niet verantwoord.

Het Bregepop Festival in Scharsterbrug gaat dit jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door.

Plaatselijk belang Sint Nicolaasga viert voorlopig het jubileumfeest niet. Het feest voor het honderdjarige bestaan staat op 28 maart gepland.

Supermarkt Jumbo Altenburg in Sint Nicolaasga heeft haar medewerkers van de klanten afgeschermd. De doorzichtige plastic doek moet de kassamedewerkers extra bescherming bieden tegen het coronavirus. jumbo corona scherm 2

Dorpskerk Langweer gaat elke woensdagmorgen om 9.30 uur online.

Een cliënt van zorginstelling Maeykehiem in Langweer heeft het coronavirus opgelopen en overlijdt.

(Foto's De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!