Menu

zoeken

15 m 1doekSintNykSINT NICOLAASGA – Het aantal besmettingen in gemeente De Fryske Marren is stabiel. Deze week testten veertig mensen positief op het coronavirus, vorige week waren dat nog 39.

In het rioolwater van De Fryske Marren is per 100.000 inwoners een gemiddelde aantal virusdeeltjes van 150,51 gemeten (was 289,35). Bij het systeem in Joure, waar ook de lezers van Desintnykster.nl op zijn aangesloten, is een waarde gemeten van 0 virusdeeltjes, het laagste aantal deeltjes in de gemeente.

Het aantal besmettingen onder zeventigplussers blijft zorgelijk hoog, maar stijgt niet meer volgens de GGD. Er waren de afgelopen week in Fryslân 87 besmettingen, tegen de week ervoor 104. Het aantal besmette bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen daalde van 65 naar 47.

Er zijn 94 kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar positief getest. Vorige week verdubbelde dit aantal (van 47 naar 101). Het aantal afgenomen tests op de vier Friese GGD-locaties bedroeg 7946, iets meer dan de 7585 van vorige week. Met de 672 positieve tests van afgelopen week zijn nu 8275 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het virus. De GGD kreeg deze week 13 meldingen van besmette mensen die zijn overleden. Vorige week waren dit er 17. Het officiële sterftecijfer in verband met corona staat nu op 129. Er zijn 6 ziekenhuisopnames doorgegeven, vorige week 12.

Mensen zonder gezondheidsklachten maar die wel contact hebben gehad die met het coronavirus is besmet, kunnen zich vanaf dinsdag 1 december laten testen. Hetzelfde geldt voor mensen die een bericht van de Coronamelder-app hebben ontvangen. Zij kunnen zich laten testen vanaf de vijfde dag dat hun quarantaine geldt. Gewoonlijk volgt dan een dag later de uitslag. Wie dan negatief test, mag meteen uit quarantaine. Wel moeten zij tot 10 dagen nadat de quarantaine inging contact met kwetsbare personen vermijden. Op dinsdag 1 december is ook de datum dat de landelijke mondkapjesplicht voor publieke gebouwen ingaat.

 De Veiligheidsregio en GGD Fryslân maken zich zorgen over de komende weken. Zij verwachten grote stromen winkelend publiek dat onvoldoende afstand kan houden. De verwachting is dat dit jaar veel mensen cadeaus gaan kopen. ,,We beseffen dat de mensen in deze tijd toch al beperkt zijn in de mogelijkheden om leuke dingen te doen en dat ze thuis Sinterklaas of Kerstmis willen vieren en willen uitpakken met cadeautjes’’, zegt directeur Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio. ,,Maar dat betekent wel dat het druk kan worden in de winkelstraten. We roepen iedereen daarom op te kiezen voor de rustige momenten of in rustiger plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend winkelen in plaats van in de middag.’’

Het aantal nieuwe besmettingen van deze week (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 164 (211), Leeuwarden 128 (137), Ooststellingwerf 55 (33), Waadhoeke 49 (45), Heerenveen 43 (28), De Fryske Marren 40 (39), Noardeast-Fryslân 38 (54), Smallingerland 35 (40), Opsterland 25 (23), Weststellingwerf 23 (29), Tytsjerksteradiel 23 (24), Achtkarspelen 22 (29), Dantumadiel 16 (18), Harlingen 7 (8), Terschelling 3 (2), Vlieland 1 (0), Ameland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0). 

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!