Menu

zoeken

LangweerSINT NICOLAASGA – Het aantal besmettingen met het coronavirus is in gemeente De Fryske Marren opgelopen tot 92. Vorige week was het aantal nog 47. Daarmee staat de gemeente volgens de cijfers van de GGD op de vierde plaats van de meeste besmettingen in Friesland.

In het rioolwater van Sint Nicolaasga, Langweer en omgeving zijn het laagste aantal deeltjes van het coronavirus in de gemeente gevonden, namelijk 64. Dat blijkt uit metingen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Joure’ aan de Tramwei in Broek, waar alle woningen uit het werkgebied van DeSintNykster.nl zijn aangesloten. Het hoogste aantal is in Lemmer gemeten met 1326 virusdeeltjes.

Volgens de cijfers van de GGD raakten meer ouderen in de kwetsbare groep boven de zestig jaar besmet. Het aandeel jongeren tussen 18 en 30 jaar daalt licht, in studentenstad Leeuwarden van 31 procent naar 25 procent. De GGD Fryslân kreeg deze week melding van 2 besmette personen die zijn overleden tegen vorige week 1. Er waren 10 ziekenhuisopnames (vorige week 5).

Deze week zijn 9368 testen afgenomen. Dat zijn 242 meer dan een week eerder. De wachttijd was desondanks aanzienlijk korter. De meeste mensen konden op dezelfde dag of een dag later worden getest. De GGD Fryslân heeft het bron- en contactonderzoek verder opgeschaald. De medewerkers van de dienst spreken nu vierhonderd mensen per dag. De besmette personen krijgen daarnaast een mail - met het dwingende quarantaineadvies van 10 dagen - die ze moeten doorsturen naar alle personen met wie zij in de besmettelijke periode in nauw contact zijn geweest.

In totaal is nu bij 3507 inwoners van de provincie het coronavirus aangetroffen. Leeuwarden heeft met 303 personen het hoogste aantal besmette inwoners, daarop volgen Súdwest-Fryslân met 182 (was 78) en Smallingerland met 99 besmettingen (was 34).

(Archieffoto De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!