Menu

zoeken

analyse vvv 2020 3Door alle beperkingen rondom de corona had het de organisatie van de Sint Nykster merke al vroegtijdig besloten om de 70ste editie van de Allegorische optocht dit jaar niet door te laten gaan.  Terecht vroegtijdig omdat de wagenbouwers  al in juni,  en op papier al veel eerder,  de eerste bouwactiviteiten  voor het maken van de praalwagens  die op de eerste donderdag van september plaatsvind . Een enorme teleurstelling voor de bouwers, het dorp en zeker niet minder voor een enthousiaste jonge ploeg bestuurders van het VVV.

Het bestuur  zocht naar alternatieven maar de corona hield iedereen in de macht en met de 1.5 meter regel was het niet echt gemakkelijk om een alternatief te vinden. Zo kwam het idee om er een digitaal feest van te maken en werd Merke Radio geboren.

Weken van voorbereiding   volgde er.  Gezocht werd  naar technische mogelijkheden en er werd een programma samengesteld. Walter Kramer nam de gehele techniek voor de uitzendingen samen met SEM productions uit Meppe opzich l , De loods op de Gaastweg werd omgetoverd tot professionele studio. Donderdag steeg de spanning, klokslag 10 uur werd er gestart. Veel merke muziek en prachtige livestream uitzending uit het dorp. De Sint Nykster mijnheer Wijdbeens, Jory Allergory  ging met microfoon en camera op pad en al bij het eerste interview met Frans de Winter en Hessel de Ree in Doniahiem  was de sfeer gezet. Het verhaal van een wipje achter de tent blijft nog wel een gesprek in het dorp

De twee basisscholen in Sint Nyk deden volop mee en zorgden dat de kinderen ook een merke gevoel kregen. Er werd volop gesport en op de Paedwizer werden skelters en karren versiert  voor een optocht. Door de vele regen donderdag kon men niet de straat op en werd de optocht in school gehouden. Kinderen van it Klimmerblêd maakten  een tentoonstelling van toekomstige creaties. Als het enthousiasme zo blijft hoeft het VVV zich geen zorgen te maken voor de toekomt.

Ook Doniahiem deed volop mee en trakteerde de bewoners van een heerlijk merkemenu

Vrijdag bracht het VVV met reporter Jory Allegrory een bezoek aan de visschub VVDM  ( vrijdag van de merke) op het eiland in het Tjeukemeer. Ook de viswedstrijd is al jaren een traditie.  Tot ieders verrassing ging de beker naar Joyi Allergory   die onderweg haring met uitjes had gevangen, zo ging het verhaal. Een grote beker is nu onderdeel van de prijzenkast van het VVV.

analyse vvv 2020 16De Sint Nykster volkszanger Befke mocht donderdag live vocaal de de spits afbijten . Nog wat onwennig voor de camera deed hij het prima. Gedurende  dagen waren er meer optredens. Bij de jeugd bekende band Spoar5 zorgde door de meeste decibels waarbij Walter Kramer de handen vol aanhad.

Marhoejitjim deed het wat rustiger.  De voormalige Sint Nyksterband ontstond spontaan  ruim 10 jaar geleden toen er op het plein muziek werd gedraaid wat in de ogen van de Sint Nykster  merkevierders ver benden peil was. En zij lieten zien dat ze beter een feestje konden maken. Inmiddels is de samenstelling iets veranderd maar een feestje bouwen lukt hun nog steeds. Dat VVV bestuurder Willem Aukes van alle markten thuis is werd deze drie dagen duidelijk Als volleerde dj en presentator  maar ook als zanger van  Nûtsjesmoar  met een ruim repertoire . Ook talenten bi de VVV Dj’s na wat spraakwater allemaal vlotte babbels, muziekkennis en humor  in de presentaties.

Met veel verrassende creativiteit werden tussen de activiteiten reclameblokken gemaakt van de sponsoren van de merke radio  zeker iets om te bewaren

Door het enthousiasme ontstonden in het dorp allerlei activiteiten. De wagenbouwgroep DVO ging het dorp in en buurten konden hun inhuren voor een muzikaal uurtje allemaal coronaproef. analyse vvv 2020 13

De KPJ  hield op een geheime locatie koeschijten. .Deze activiteit werd live uitgezonden op facebook van de KPJ. Even was er paniek toen vlak voor de uitzending begon koe Bertha al was begonnen  KPJer Frits de Jong  bracht rust. Als  schijt expert vertelde  hij de overige bestuurders dat een koe 18 maal op een dag schijt “dus het komt wel goed “en inderdaad na drie kwartier kon schijtsrechter Harold Hoekstra zijn vlag in een keurige vlaai steken precies in het vak dat Carolien Hoekstra en Lennert Wijnja hadden aangegeven.

Ringfietsen staat sinds het begin van de merke ook dus nu ook dacht meervoudig ringfiets kampioen Germ Ligthart. Op de oude locatie op de Schoolstraat werd zaterdag ringfietsen georganiseerd ook hier op 1.5 meter afstand. Die afstand gaat helaas niet op bij het steken  . Bijzonder was de deelnam van Theo Rijpkema die zelf 55 jaar deze activiteit organiseerde namens het VVV. Hij werd verdienstelijk derde nadat hij in de finale ronde een aantal ringen Mistte

De altijd fanatieke Margreet Nota wonde strijd om de ringen met 54 punten

Een wereldprimeur had Siem Zijlstra  met zijn drie ezels. Ook hier mochten de ezels in een vak schijten. Om de festiviteiten te spreiden was dit op het industrieterrein.  Er werd goed ingelegd en ook hier volop hilariteit. Het was Anna Claar Minnema die samen met Jelle van Stralen 50 als   Handelsman als hij is hield Zijlstra de rest in zijn zak..

Zover we weten is er nog ooit vanuit een motor met zijspan georganiseerd . Frans Postma haalde zijn oude motor uit stal en deelnemers mochten samen met hem proberen de ringen te steken. Als een echte coureur stuurde hij zijn oude BMW langs de palen om zo de passagier in goede positie te brengen Sommige passagiers hadden een echte handicap doordat ze niet in het bakje pasten. Hein Wuite zat zelfs enige tijd klem in de bak  met behulp van omstanders werd hij bevrijd. Het was Ludy de Vries die de winnares werd van dit bijzonder spektakel.

analyse vvv 2020 1Zaterdagmiddag was er bingo . Spontaan werden er prijzen beschikbaar gesteld door diverse bedrijven. De kaarten werden vlot aan de man of vrouw gebracht. De service was zo groot dat de kaarten thuis werden afgeleverd door de VVV dames. Met een omgebouwde betonmolen werden balletje tevoorschijn gehaald en zo vanaf het dak met luchtdruk naar beneden geschoten waarbij Tineke Visser de ballen in een visnet opving.  Het duurt voorlopig nog wel even voordat de 7 jarige Jikke haar gewonnen prijs kan opmaken ze won namelijk een fust bier,   Het is te hopen dat Herman Gras geen hoogtevrees heeft, hij won de ballonvlucht, De radio ging naar Rian Brinksma  IIse Sietsma  kan haar hele leven gratis naar de optocht met haar VVV lidmaatschap voor het leven. De jonge zoon van VVV bestuurder Age Feenstra Arjen won de ATB.

Met het slot optreden van Exposure kwam er een zaterdagmiddag rond 18.00 uur een einde aan drie dagen merke radio.  Drie fantastische dagen die een echt merke gevoel gaven.  Drie dagen veel plezier en hard werken voor het VVV  “het was fantastisch maar volgend jaar maar een echte 70ste editie van de merke “ aldus een tevreden VVV bestuur

VVV bedankt

Harry

 (foto's: De zakenman)

 

 

analyse vvv 2020 2analyse vvv 2020 5analyse vvv 2020 6analyse vvv 2020 8analyse vvv 2020 9analyse vvv 2020 10analyse vvv 2020 11analyse vvv 2020 12analyse vvv 2020 14analyse vvv 2020 15

 

 

 

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!