Menu

zoeken

Familie Veldstra monument OuwsterhauleOuwstertrijegea - De première van Kind in oorlogstijd vindt online plaats. De video’s over 75 jaar bevrijding in Ouwstertrijegea zijn op YouTube te vinden. De video's zouden aanvankelijk op 4 mei in het kerkje van Ouwsterhaule in premiere gaan, maar dit is vanwege de coronacrisis afgelast.

In de video’s zijn Klaas Schreur (88) en Eeuwkje Veldstra (94) over hun ervaringen als kind in de Tweede Wereldoorlog aan het woord. De twee woonden ten tijde van de oorlog in de Ouwstertrijgeaën: Ouwsterhaule, Ouwsternijega en Oldeouwer.

De datum van de geplande première, 28 augustus, is niet geheel toevallig. Op die dag in 1939 is de mobilisatie van het leger afgekondigd. Het is de dag waarop voor veel burgers de oorlog begon. De oorlogsdreiging werd concreet. Vaders, broers en zonen werden opgeroepen om in dienst te treden. Sommige boeren moesten niet alleen hun zoons aan het leger afstaan, maar ook hun paarden. 

De twee video’s zijn door bestuurslid Harm Nijholt van Stichting Herdenking 4 mei Ouwstertrijegea gemaakt. De beelden zijn hieronder te vinden en op: https://www.youtube.com/channel/UCKWzwKFXF1hZWUxD7DZBMfQ?view_as=subscriber

 (Foto: Familie Veldstra bij het Jetze Veldstra monument in Ouwsterhaule in 2015/De Zakenman)

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!