Menu

zoeken

Onderzoek naar de kwaliteit van rioolwaterFOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557In het rioolwater van Sint Nicolaasga, Langweer en omgeving zijn nog geen deeltjes van het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit metingen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Joure’ aan de Tramwei in Broek, waar alle woningen uit het werkgebied van DeSintNykster.nl zijn aangesloten.

De klaarmeesters van rwzi Joure nemen elke week monsters van het rioolwater en sturen die op naar het RIVM in Bilthoven. Analyses wijzen uit dat van de negen meetpunten in Friesland alleen de monsters in Damwoude een opvallend hoog aantal deeltjes bevatten. Oorzaak is de coronabesmetting in Dokkum. Het gaat om duizend deeltjes in een milliliter. Gorredijk (116 deeltjes) en Warns (76) kennen ook besmettingen. Leeuwarden, Drachten, Harlingen en Franeker zitten op nul. De rwzi op Terschelling, waar veertien besmettingen op camping De Appelhof werden geconstateerd, is later aan het rijtje toegevoegd.

De metingen zijn van 10 augustus en woensdag 19 augustus gepubliceerd. De testen worden wekelijks bijgehouden. Landelijk wordt op dit moment op tachtig rioolwaterzuiveringinstallaties het aandeel coronavirusdeeltjes gemeten. Daarmee wordt de ontlasting van ruim tien miljoen mensen bekeken. ,,We kunnen zo zien in welke gemeenten of provincies het nieuwe coronavirus in rioolwater toe- of afneemt. Een toename is ook al te zien in gemeenten en provincies waar nog geen besmette mensen gemeld zijn’’, aldus het RIVM. Doel is om het riool water van alle ruim driehonderd rwzi’s in Nederland te testen.

Foto's: Noordoost.nl

Onderzoek naar de kwaliteit van rioolwater in een laboratorium op een rioolwaterzuiveringsinstallatie.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!