Menu

zoeken

200724 Brug sloten ontsmetten klomp 450Brugwachter Lolle Poepjes van de brug over de Oosterbuitengracht in Sloten desinfecteert zijn klompje voor het bruggeld elke keer na gebruik. Verspreiding van het coronavirus moet daarmee zoveel mogelijk worden beperkt. Een fles ontsmettingsmiddel en schone doek liggen binnen handbereik als hij met zijn hengel het Friese klompje voor de neus van de passerende pleziervaarders houdt. Even spuiten, poetsen en klaar.

,,Het is een beetje extra werk , maar best te doen’’, vertelt brugwachter Poepjes, terwijl een rubberboot met een echtpaar en hond voorbij vaart. Ondanks kritiek van verschillende kanten houdt de gemeente De Fryske Marren het klompje voor het innen van het bruggeld in stand. Het contant betalen met euro’s in een klompje brengt volgens de gemeente een beperkt risico met zich mee. ,,De watersporter kan het risico eenvoudig verder beperken door na het betalen van bruggeld de handen te wassen.’’ Ook zijn de bedragen afgerond, zodat er niet of nauwelijks gewisseld hoeft te worden.

De gemeente zegt de extra inkomsten uit bruggeld ook niet te kunnen missen. Jaarlijks wordt een kleine 300.000 euro binnen gehengeld. Innen via een andere manier, bijvoorbeeld contactloos betalen via een pinautomaat, zorgt voor evenveel contactmomenten en langere wachttijden voor de brug, verwacht de gemeente. ,,Daarnaast vinden we het zonde om deze traditie, die aangemeld is als immaterieel erfgoed, te stoppen.’’

200724 Brug sloten ontsmetten klomp met hond 450

200724 Brug sloten ontsmetten klomp dame

200724 Brug sloten ontsmetten gezin

200724 Brug sloten ontsmetten klomp zelf 450

(Foto´s: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!