Menu

160224 Dorpshuis Tjerkgaast zonnepanelenSPANNENBURG - Het verdeelstation voor stroom in Spannenburg is vol. Door capaciteits- en spanningsproblematiek is het niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. Netbeheerder Liander kan daarom nog geen stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen ontvangen.

Om de problemen voor Sint Nicolaasga, Doniaga, Tjerkgaast, Ypecolsga en Langweer op te lossen is 22 kilometer aan elektriciteitskabel nodig. In het gebied langs Balk en Woudsend komt een nieuw 20kV-net dat met transformatorstations op het middenspanningsnet wordt verbonden. Deze werkzaamheden zijn op zijn vroegst in 2024 klaar.

Spannenburg is niet de enige met stroomproblemen. Liander schat dat in Friesland tweederde van de capaciteit van het stroomnet vol is. De netwerkbeheerder investeert inmiddels fors in uitbreiding. Alleen in 2020 gaat het al om een bedrag van honderd miljoen euro. Voor de uitbreiding moeten grote verdeelstations worden gebouwd en uitgebreid.

De netwerkbeheerder heeft de afgelopen jaren in Friesland bijna 600 voetbalvelden aan zonnepanelen aangesloten. ,,Die ontwikkeling gaat zeer snel”, zegt Oeds Kuipers van Liander, ,,Het netwerk is hier helemaal niet op voorbereid. In de landelijke gebieden liggen letterlijk de dunste kabels, omdat daar ook weinig vraag naar elektriciteit was. Het netwerk moet daarvoor fors worden uitgebreid en dat kost tijd.”

Liander houdt op donderdag 13 februari in de raadszaal in het gemeentehuis in Joure van 14.00 tot 16.00 uur een bijeenkomst, waarin over de mogelijkheden wordt verteld.

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!