Menu

zoeken

2020 alo alo 711SIN NICOLAASGA - Het zijn voor de doorgewinterde kijkers beslist geen onbekenden: kastelein René Artois, zijn vrouw Edith, zijn ‘speeltjes’ Mimi en Yvette, verzetsstrijdster Michelle, de stoïcijnse Herr Flick, soldaat Helga, Alberto, Crabtree, Gruber, Von Schmelling, Fanny, Monsieur LeClerc en Generaal Von Strohm. De karakteristieke typetjes uit de Britse comedyserie ‘Allo ‘Allo zorgen ook op het Sint Nykster toneel voor absurde situaties, voorspelbare - maar daarom zeker niet minder grappige - dommigheden en hilarische woordgrappen. Het slimme decor maakt het geheel af en zorgt in bijna iedere scene voor een verrassende kijk op het verhaal. Kortom, een avond vol vermaak. ‘Allo ‘Allo door Taonielselskip Sint Nyk is met drie uren (inclusief pauze) een lange zit, maar verveelt geen moment en is boeiend voor zowel jong als oud(er) publiek.

2020 alo alo 61Regisseur Roel van Nijen heeft ‘Allo ‘Allo (oorspronkelijk geschreven door Jeremy Lloyd en David Croft) vanuit de Nederlandse vertaling van Allard Blom, met succes overgezet naar het Fries. Hoewel echt niet alle Britse humor zich woord voor woord laat vertalen om alsnog grappig te zijn, is er vernuftig gespeeld met de Friese taal en blijft de scherpe humor aanwezig.

Caféhouder René heet iedereen welkom en neemt het publiek mee naar de Tweede Wereldoorlog in het bezette Franse Nouvion. Hoewel Café René op het eerste gezicht oogt als een vredige kroeg, blijkt niets minder waar. Wulpse serveersters, ondergedoken Engelse piloten, worst met verborgen kunst; hectiek is aan de orde van de dag. De vaste klandizie is divers, van hooggeplaatste Duitse militairen tot fanatieke leden van het verzet.

Vanwege de sleur in zijn huwelijk is René verstrikt geraakt in ingewikkelde intriges met serveersters Yvette en de zwoele Mimi en kan hij met moeite al zijn affaires bijbenen. Regelmatig dept hij zijn voorhoofd, zoekt zijn heil in een borrel en wringt zich in uitzonderlijke bochten om het iedereen naar de zin te maken. Intussen verbergt hij in de kelder een waardevol pronkstuk, met als plan om dit na de oorlog te verkopen en een nieuw begin te maken, met welke vrouw dan ook. Wanneer Edith het verborgen kunstwerk ‘de fallen frou mei de grutte boarsten’ op een voor hem onbekende plek verstopt, begint de ellende pas echt.

Om een goede beurt te maken bij de Führer komen de Duitsers de bockworst halen, waar het schilderij in verfrommeld zit. Wanneer Hitler aankondigt om langs te komen in Nouvion staat iedereen op scherp. Ook het verzet krijgt er lucht van en komt in actie. Met kazen vol dynamiet, sigaren als ontstekers en een pratende kaketoe is de chaos al snel compleet. Als dit maar goed gaat…

Het is een feest van herkenning voor wie bekend is met de serie uit de jaren ‘80. Een vergelijking met de oorspronkelijke acteurs is gauw gemaakt, maar al snel wordt duidelijk dat de Sint Nykster acteurs ook zelf hier en daar een eigen invulling aan de personages geven. Het geeft een eigenzinnige draai aan het geheel, waardoor het ook absoluut de moeite waard is voor wie nog niet eerder iets van ‘Allo ‘Allo heeft gezien. Misschien juist nog wel leuker, omdat er dan geen verwachtingen zijn.

2020 alo alo 241De nieuwe generatie lokaal talent is inmiddels opgestaan. Zij proefden eerder voorzichtig aan het vak en waren als kritische kijkers getuige van de generale repetitie van ‘Allo ‘Allo. Een schot in de roos, want als een 12-jarige jongen enthousiast vertelt dat hij het ‘machtig’ vond en ‘verschrikkelijk’ heeft gelachen, dan weet je dat je een groot publiek kunt boeien..

 

(Foto's: De Zakenman)

 

 

Een fotoimpressie van ALLO ALLOHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!