Menu

zoeken

Kerkklok Sint Nyk7SINT NICOLAASGA – De luidklok en de wijzerplaat van de PKN-kerk in Sint Nicolaasga worden gerestaureerd. Het ophangsysteem van de luidklok is hoognodig aan een opknapbeurt toe. ,,Het wordt wel een beetje gevaarlijk”, zegt kerkrentmeester Pieter Dijkstra.

De luidklok, die in de dakruiter bovenop het kerkgebouw staat, heeft met name de afgelopen eeuw een aantal restauraties gehad, die averechts zijn uitgepakt. In sommige gevallen is zelfs flinke schade toegebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderen gemeenteleden de klok zwart, vermoedelijk om te voorkomen dat Duitsers ‘m meenamen. Het brons werd gebruikt voor de de productie van wapentuig.

Bij het terugplaatsen van de klok na de oorlog is de ophangconstructie veranderd. Voor de oorlogsjaren hing het gevaarte aan rechte houten luidassen. Daarna is een krukluidas gemaakt. In het metaal zijn daarvoor vijf provisorische doorboringen gemaakt om de constructie op te kunnen hangen. De klepel kon in de nieuwe situatie nog maar twee kanten op slaan. Aan de binnenkant van de luidklok zitten daardoor diepe slijtplekken.

De kosten van de restauratie worden op zo’n 70.000 euro geschat. Provincie Fryslân heeft de helft toegezegd. De andere helft hoopt de commissie uit subsidiepotten en giften te verkrijgen. Donaties zijn welkom op IBAN NL23 RABO 0124 7477 52 t.a.v. restauratiecommissie Op ‘e Noed.

Wanneer de werkzaamheden plaats gaan vinden, is nog onbekend. Vellema Torenuurwerken uit Hallum voert de restauratie aan de klok uit.

Lees het hele verhaal in De Zakenman van 24 januari. 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!