Menu

zoeken

tjerkgaast 3TJERKGAAST – Het Canadese gaswinningsbedrijf Vermilion wil bij Tjerkgaast gasvelden opsporen. Vermilion maakt hiervoor gebruik van geluid in een zogenaamd een seismisch onderzoek.

Voor het onderzoek wekken speciale vrachtwagens met trilplaten trillingen in de ondergrond op. De onderliggende structuren en aardlagen kaatsen de golven terug. Grondmicrofoons vangen de signalen aan het aardoppervlak op. De geluidsgolven leveren een heleboel gegevens op. Vermilion kan tot zes kilometer diep een beeld van de ondergrond schetsen.

In het water bij Balk, Delfstrahuizen, Lemmer en Sloten vindt ook onderzoek plaats. Hier wordt gebruik gemaakt van de airgun methode, waarbij een schokgolf in het water wordt gegeven.

Gemeente De Fryske Marren heeft een ontheffing verleend voor het seismisch onderzoek. Daarnaast heeft Vermilion een omgevingsvergunning nodig. Zolang deze vergunning niet verleend is, kan geen gebruik worden gemaakt van de verleende ontheffing.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!