Menu

zoeken

TW Frits de Jong met Unicum en Jannes Rijs 20150801 DSC 6182TJERKGAAST – Frits de Jong uit Tjerkgaast is zaterdagmiddag  koninklijke onderscheiden. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Fred Veenstra speldde hem het bijbehorende versiersel op tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring in het WTC Expo in Leeuwarden.

Frits de Jong is één van de bekendste gezichten in de Friese Paardenwereld en sinds 2009 vervult hij de functies van voorzitter, leider en instructeur binnen de Fryske Quadrille.

De oud-veehouder uit Tjerkgaast zet zich al jaren voor de paardensport in. Hij was vele jaren actief als bestuurslid en daarna voorzitter bij rijvereniging De Oorsprong in Sint Nyk. De Jong was altijd de verbindende factor en verstond de kunst om vele leden enthousiast vrijwilligerswerk te laten doen. Vanaf 1970 tot op heden is Frits de Jong actief binnen de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek (KPFS). Hij heeft met name een belangrijke rol gespeeld in tijden dat het minder goed ging met het Friese paard. De Jong was in deze tijd zeer actief betrokken bij het promoten en organiseren van evenementen rondom het Friese paard.

Frits de Jong heeft zijn hobby zo uitgebreid dat hij zijn eigen hengstenhouderij op kon richten. Het Friese paard is met verschillende dekhengsten mede dank zij hem op de kaart gezet. De Tjerkgaaster is daarmee één van de grondleggers van de populariteit van de Friese volbloed. Van jongs af aan is De Jong, naast de fokkerij, actief op alle concoursvelden en is hij bij alle shows te vinden. Ook is hij al vele jaren steevast een van de deelnemers van de jubileumshows van het KFPS. In 2018 werkte hij met zijn paarden mee aan de grote theatershow De Stormruiter. De show was onderdeel van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa.

De paardenliefhebber was in het verleden ook actief als secretaris bij landbouworganisatie LTO, voorzitter van de ouderraad, bestuurslid bij VVV Tjerkgaast en bestuurslid bij de agrarische coöperatie CAF.

(Archieffoto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!