Menu

zoeken

kerstwandeling 2019 39SINT NICOLAASGA - De Sint Nykster krystkuier groep is er weer in geslaagd om op tweede kerstdag een prachtige krystkuier te organiseren. Het was vooraf best allemaal even spannend; maandag was er maar één buitje maar die duurde wel bijna 24 uur lang en een krystkuier gaat zeker niet alleen over verharde paden.

Het zat de jeugdige enthousiaste organisatie zeker mee. De tweede Kerstdag was uitstekend wandelweer en van heinde en verre kwam men naar Sint Nyk om zich in te schrijven voor de 6.5 kilometer lange wandeltocht. En de paden waren best te doen.

Al bij de aankomst bij het Zalencentrum kwam ik al snel in een perfecte krytkuier stemming door de vrolijke kerstlieden van het draaiorgel de Paltrol. De sfeer zat er van begin af aan al prima in. Al vroeg voor de starttijd van 12.30 uur stonden de eerste deelnemer al voor de deur. Bij het inschrijven werd je vriendelijk en lachend verwelkomd door de dames en één heer. Ook ik werd vriendelijk geholpen en na betaling van maar drie euro kan ik met het fototoestel om de nek vertrekken.

kerstwandeling 2019 11De eerste halte is traditioneel de Heilige Nicolaaskerk aan de overkant van de straat. Het shantykoor de Headammers stond op het priesterkoor in de prachtige versierde en verlichte kerk. Shanty’s afgewisseld met kerstliederen ontroerden me en ook de aanwezigen. Menigeen bleef dan ook even in de banken zitten. Velen liepen even naar achteren om een kaarsje aan te steken.

Ook dit jaar in de route om de replica van de Lourdesgrot te bewonderen. De door Sint Nykster Huite Huitema in 1935 gebouwde grot is verhaal hier achter voor velen onbekend. In 1858 verscheen Maria aan Bernadette Soubirous in het Franse Lourdes en dat jaarlijks 6 miljoen pelgrims wordt bezocht. De Sint Nykster is een replica en op schaal nagebouwde grot van die in Lourdes

kerstwandeling 2019 55Langs de kerststal lopend kwamen we via Doniahien en de oude tramweg, waar de eendjes rustig in de sloot al de belangstelling langs zich heen lieten gaan, naar de Rijlst. Aangekomen bij de Familie Schotanus was het Jeugdspoar die met een eigen invulling gaf aan het kerstverhaal. In plaats van dat de drie koningen mirre, wierook en goud zo het verhaal is namen deze koningen een laptop, iPad en accuboormachine mee tot groot vermaak. Bij de uitgang staan Esther Hoekstra en Femke van Veen bij de fietsen te glimmen van trots “Hun” jongens en meisjes van flikken het toch maar weer.

Hierna trok de stoet de Rijlst over naar de Veglinbossen waar men bij de strooien hut werd verrast met koek en Sopie en toneel van het Sint Nykster jeugdtoniel. Ook hier een eigen draai aan de kerstgedachte.

Daarna op naar de Amazone vijver waar boomkunstenaar Banzai John een dinosaurus uit een oude eik maakt. Met veel bewondering bekijk ik de creativiteit die hij met de kettingzaag laat zien.

kerstwandeling 2019 169Op het Oorsprong terrein was het Lars Hoekstra en zijn bouder collie die een demonstratie gaf met de schaapskudde. Met de juiste commando’s krijgen ze de kudde schapen samen op de plaats waar ze ze willen hebben. Natuurman Jappie Nagelhout legt het alles uit aan ‘zijn Aagje' tot in de finesses uit hoe dat allemaal lukt. Ook zie ik een aantal jonge mannen van het vierde elftal van Renado lachend en genietend van de wandeling langs komen.

Kuierend door de Tjerkeleane was er bij Theo en Muinke Nota in de oude geitenstal het koor Meiienoar. Portier André zorgde persoonlijk voor de in en uitgang. Tussen al gereedschap in zong het koor de kerstliederen. Op het voorterrein hadden de “koks” handen vol werk om alle hongerige wandelaars van broodje pork te voorzien. Ook de snert was niet aan te slepen. Vele malen wordt de hulp cheffin Marise Agricola ingeroepen om alles in goede banen te leiden. Hier was ook de gelegenheid om met de kerstman en zijn geliefde op de foto te komen. De kerstman kwam me bekend voor, weet zeker dat ik hem in andere gelegenheid deze week al ben tegen gekomen.

Hierna werd ik op het pad langs de volkstuin aangesproken over de prachtige wandeling. Iedereen was het er over eens om me heen het was genieten en we moeten nog een drietal kilometers.

In de manege de Oorsprong liet ik mee een ritje in de arrenslee aan me voorbij gaan. Eerst maar de jongens en meisjes die al een tijdje in de rij staan. Ik passeer een lachende Thea en Freddy de Vries. Ze schieten foto’s van vrienden die bij Frits de Jong in de Arrenslede zitten.

kerstwandeling 2019 281Achter de Renado velden komen we weer in de Vegelinbos waarbij het nieuwe beeld van Banzai John is te bewonderen. Het paard en de drie kabouters trekken veel belangstelling. Ronald de Jong wil maar wat graag op de foto voor al de gemiste keren in het VVI shirt. Ik kan het nu niet weigeren. Voordat je het weet is het te laat.  Ik zie honderden wandelaars voorzichtig voor me.lopen  Ze zoeken allemaal de zijkanten van het pad op en gaan op de muzikale klanken van Excelsior af die bij de vijver kerstliederen spelen. Samen met de vele wandelaars blijf ik even staan en geniet van al devrolijke en lachende mensen.

Het wordt langzamerhand tijd om weer richting Zalencentrum te lopen. Voor me  ook Johannes Lindeboom en zijn vader die op zijn stoffen schoentjes behoedzaam naar de ingang loopt bij Maeykehiem. Hier worden we opgewacht door het draaiorgel dat al eerder de kerstliederen speelde bij de start. Met nog een groet naar Hettie de heks ben ik terug in het dorp.

In de NH kerk een viertal violisten Lieke, Nika, Muirne en Yentl kennen  elkaar van het Frysk Jeugdorkest. Top dat ze mee doen aan de krystkuier. 

Velen gaan net als ik nog voor een afzakkertje in het Zalencentrum. Anderen gaan naar de auto waar de schoenen worden afgeklopt en gaan huiswaarts waar ze net als ik nagenieten van een prachtige zestiende Sint Nykster kuier.

Harry

(Foto's: De zakenman)

 

Foto's Krystkuier Klik dan hier

 

 

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!