Menu

zoeken

01 jan 2Het nieuwe jaar 2020 is bijna daar.  Nog één keer kijken we met DeSintNykster.nl terug op het nieuwsjaar 2019. Wat was uw meest memorabele nieuwsmoment?

Januari

De Zakenman gaat door! Veel inwoners hebben inmiddels met een donatie als ‘Vriend van’ laten weten het nieuwsmedium te willen behouden.

Het kanon van Carbidteam Sint Nyk mag niet worden gebruikt, maar het gebeurt toch. Het geschut is op een bootje gezet en naar het eiland Marchjepôlle in de Tsjûkemar gevaren. Het is meteen wel de laatste keer. Het kanon is in beslag genomen en vernietigd.

Stichting Maeykehiem bestaat precies vijftig jaar. Na een onrustige tijd met financiële ingrepen en veel bestuurlijke wisselingen is de blik weer op de toekomst gericht. Bestuurder Trijn van der Meulen: ,,Maeykehiem heard by Sint Nyk en Sint Nyk by Maeykehiem.”

Sjoerd Kramer is de winnaar van het zestiende oudjaars libre biljarttoernooi van het Wapen van Friesland.01 jan

Er mogen wat gemeente De Fryske Marren betreft vier gastenverblijven komen in het koetshuis bij het monumentale Boschoord in Sint Nicolaasga.

Een zoektocht in en rondom Sint Nicolaasga naar twee inbrekers heeft in januari geen resultaat opgeleverd. De mannen, waarvan één opvallend klein, probeerden bij een woning aan de Groenendal in te breken.

Gemeente De Fryske Marren trekt 188.362 euro uit om een stuk van de Sint Nykster Feart en
de insteekhavens langs de Skarster Rein in Scharsterbrug te baggeren. Het zijn de enige twee projecten die dit jaar worden uitgevoerd.

De nieuwjaarsbijeenkomst bij VVI is zeer positief. De voetbalclub wil investeren in nieuwe verlichting en zonnepanelen. En goed nieuws: het eerste elftal in de bovenste helft van de tweede klasse en de dames doen het prima.

Renado voorzitter Guus Bax spreekt in zijn nieuwjaarsrede het vertrouwen uit dat 2019 sportief een mooi seizoen zal worden. Het zit het eerste elftal nog niet mee door alle blessures, maar handhaven in de derde klasse moet kunnen.

Slagerij Dol uit Langweer is tijdens de jaarbijeenkomst van maandag 21 januari 2019 is bekroond tot Worstmakerij van het jaar 2019 in de regio Noord Nederland en Overijsel.

De ijsbanen blijven nog even dicht. Douwe Sikkes van de IJsclub Donia heeft maar drie centimeter op zijn rolmaat, nog veel te weinig om te schaatsen op de ijsbaan in Sint Nyk. Het is de sneeuw die roet in het eten gooit.

De Club van Aanjagers van de Tsjûkemar, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, recreatieschap Marrekrite en gemeente De Fryske Marren hebben in Delfstrahuizen een intentieovereenkomst ondertekent voor de ontwikkelingen rondom de Tsjûkemar.

 

Februari


De jaarwisseling heeft in de gemeente De Fryske Marren met een bedrag van 28.000 euro aan schade een behoorlijke sporen achtergelaten. In gebied van DeSintNykster.nl is het qua schade rustig is verlopen. Schade door vuurwerk is er vooral aan bebording.

02 febr 2Wilma Haverkamp uit Sint Nyk is haar eigen praktijk aan huis als mondhygiëniste begonnen.

Een motorrijder is op de snelweg tussen Lemmer en Joure bij een aanrijding ten val gekomen. Het slachtoffer, een 29-jarige inwoner van de gemeente De Fryske Marren, is aan zijn verwondingen overleden.

Na weken van fanatiek stickers sparen, kan de jeugd in februari het Heldenkookboek tijdens de ruilmiddag compleet maken.

Cliënten van Hof en Hiem waarderen de bejegening door de thuiszorgmedewerkers met een rapportscore van 8.6. Volgens de onderzoekers een ‘uitstekende score’. De deskundigheid krijgt een waardering van 8.4 en de betrokkenheid van cliënten bij de besluitvorming rondom de zorgverlening werd gewaardeerd met een 8.4.

De volleybaldames van SNVV D1 verslaan na twee verliespartijen koploper Vovem uit Emmeloord. En het is ook nog eens volledig verdiend.

Sint Nicolaasga heeft sinds januari een voorschoolse (VSO) én de buitenschoolse (BSO) op locatie De Paedwizer in Sint Nyk.

De komst van een kabelwaterskibaan bij recreatieterrein De Ulesprong is een stap dichterbij gekomen. De kans dat dit jaar met de recreatieve verbetering van de Ulesprong kan worden begonnen, groeit met het gemeentelijk besluit.

Antje Eliveld, Annie Jellesma en Monique van der Mei (allen uit Sint Nyk) hebben een expositie in Doniahiem.02 febr

Tonielselskip Sint Nyk kan rekenen op een positieve recensie in De Zakenman. Het muzikale dramastuk ‘Jou my wjukken’ (‘geef mij vleugels’) is zeer goed ontvangen.

De politie heeft een hennepkwekerij in Langweer opgerold. Een controle van een verdachte personenauto in Lemmer leidde de agenten naar de wietplantage.

Negen kinderen met een verstandelijke beperking kunnen sinds kort een weekend logeren op boerderij De Heidepleats in Sint Nicolaasga. ,,Wykein op buorkery fol soarch en oandacht”

De kinderen van Sterrenschool It Klimmerblêd hadden in februari de eerste flexibele vakantieweek. Ouders en kinderen kunnen drie weken in een schooljaar zelf hun vakantieperiode invullen buiten de reguliere vakanties om.

In de Jeugd sociëteit de Wissel vindt het zesde CDA jongerendebat plaatst. Onder leiding van tweede kamerlid Anne Kuik is aan de hand van een aantal stellingen de jeugd uitgedaagd voor een debat over een diverse aantal onderwerpen.

 

Maart

De voormalige kapschuur van Wilhelminaoord wordt de uitvalsbasis van wijkverpleegkundigen. Daarmee is de Buurtzorg terug in Sint Nyk.

03maart 1Hans en Bernadette Booy runnen in maart precies twintig jaar Het Zalencentrum Sint Nyk. ,,As de minsken mar in leuke jûn ha”, is voor het echtpaar altijd de belangrijkste drijfveer. Ook bij het jubileumfeest op 30 maart willen ze niet zelf, maar de gasten in de schijnwerper zetten. ,,Jim kommen is foar ús de blommen.”

Het eerste zonnedak van energiecoöperatie Sinnich Langwar is bij de familie Kelderhuis in Legemeer gerealiseerd. De asbestplaten zijn verwijderd en inmiddels liggen er 202 zonnepanelen op het dak.

Thaeke Kuipers wint de klaverjasbeker. Het is de 49e editie van het toernooi. Opvallend feitje, de naam van vader Johannes Kuipers staat al in de beker in een jaar vóór de geboorte van zoon Thaeke, die zich nu een jaar kampioen van Doniawerstal mag noemen.

Het bestuur van de Skûtsjerun heeft besloten om na vijf jaar de stekker uit het evenement te trekken.

Aan de Doniahal in Sint Nyk moet dit jaar nog noodzakelijk onderhoud worden gepleegd. Ondanks dat er ook gedacht wordt aan het bouwen van een compleet nieuwe sportvoorziening, kan het werk volgens gemeente De Fryske Marren niet uitgesteld worden.

Door een combinatie te maken tussen het werk aan de Langwarder Wielen en de ontwikkeling van recreatiegebied De Ulesprong bij Sint Nicolaasga, kan de Club van Aanjagers van De Tsjûkemar rekenen op voldoende zand voor de realisatie van dit project.

Aukje de Jong (62) uit Idskenhuizen is de eerste vrouw op de kieslijst van het CDA voor de waterschapsverkiezingen.

De nieuwe tankautospuit van Langweer is in maart onder grote belangstelling van brandweervrouwen en -mannen afgeleverd. Als basis is gekozen voor de Volvo FL280. Brandweer Fryslân vervangt de komende maanden nog een aantal voertuigen in de veiligheidsregio.

03 maart In Doniahiem staan in maart enthousiaste medewerkers klaar voor de Walk-In. Deze open dag is bedoeld voor leerlingen in opleiding en mensen die benieuwd waren naar het werken in de Zorg.

VVI 1 speelt de thuiswedstrijd tegen SC Veenwouden en wint met 4-0. Dat gebeurt met een behoorlijk gehavende ploeg. Maar liefst zes basisspelers ontbreken door blessures en schorsingen. Toch heeft tegenstander Veenwouden zeer weinig in te brengen.

Eelke van der Wey (1945) stopt na 35 jaar als schaatstrainer bij STD. Eelke stond aan de wieg van de oprichting van Schaats Trainingsclub Donia (STD) in 1966. 

 

April 04 april 2


Dierenartsen Reinder en Mirella de Boer uit Sint Nicolaasga dragen stethoscoop over. Per 1 april gaan de dierenartsen het rustiger aan doen. Ze gaan reizen.

De Sint Nykster brandweermannen Theo de Winter en Rudi Jonkman zijn koninklijk onderscheiden.

Bandenservice De Ree begint met servicetak voor ‘de grutte joekels’.

SNVV Heren 4 wordt in een bomvolle Doniahal kampioen in de 4e klasse. In een ijzersterk duel is gehakt gemaakt van VC Joure. De punten bleven in Sint Nyk en daarmee is het kampioenschap voor Heren 4 een feit. En het was nog lang onrustig in Sint Nyk…

Het oorlogsmonument in Sint Nicolaasga moet worden opgeknapt. Plaatselijk Belang gaat met een speciale werkgroep van dorpelingen aan de slag om het aanzien van de gedenkzuil te verbeteren.

In Doniahiem is de nieuwe naam van de ruimte voor de groepsverzorging onthuld: ’t Kompas. De naam werd bedacht door Carla Dijkstra, medewerkster van Doniahiem.

De oude kademuur van de Ald Feart krijgt geen tweede leven.

Met matrixborden worden de verkeersdeelnemers op De Rijlst in Sint Nicolaasga op hun snelheid gewezen. De borden zijn geplaatst nadat verontruste omwonenden zich bij de gemeente hebben gemeld. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is dertig kilometer per uur.

Bij het Brêgepop-festival is een aantal personen mishandeld. Over het algemeen is de zesde editie van het festival succesvol verlopen, benadrukt de politie. Toch zijn er een aantal personen behoorlijk geslagen en verwond. De slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Een manke witte eend loopt al tijden rond bij zorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga. Totdat vrouw in een witte auto de eend achter in de kofferbak van de auto meeneemt. De bewoners van Doniahiem zien helaas de geliefde eend niet weer terug.

Oud-notaris Reinard Mulder uit Langweer is op negentigjarige leeftijd overleden.

04 aprilJan (83) en Vronie (84) Altenburg zijn zestig jaar getrouwd.

Met de prijs in de categorie als beste mannelijke speler is Gerard van de Lageweg bij de prijsuitreiking van de Friese toneelclubs in 't Haske in Joure als eerste geëindigd.

De dames van S.N.V.V. winnen de prijs voor sportiefste ploeg van de derde divisie Noord van de NeVoBo.

Foeke Hoekstra is gehuldigd omdat hij al 500 wedstrijden lang leider is van VVI 1. Het bestuur heeft hem benoemd tot lid van verdienste van VVI.

 

Mei


Stichting Westermeer heeft een bedrag van 850 euro toegekend aan de volkstuinen vereniging Sint Nyk en omstreken.

Voor het eerst wordt er op 4 mei ook een lokale herdenking in Langweer georganiseerd.

De belangstelling van de jaarlijkse dodenherdenking in Sint Nyk is ook dit jaar bijzonder groot. Jong en oud waren aanwezig bij het pas op geknapt monument.

Een grote schutting verbergt de grote kale plek bij de oude haven in Langweer. Na de sloop van Hotel De Wielen ligt het terrein aan de Stevenshoek braak.

De sloopwerkzaamheden op de Kade 5 en 7 in Sint Nicolaasga zijn, na ruim tien jaar aan voorbereidingen, begonnen. Op de plek van de oude bedrijfspanden van Jaring de Wolff komt ruimte voor woningbouw. 05 mei

Tijdens het prachtige paasweekend zoeken veel toeristen de terrasjes op.

De medezeggenschapsraden van openbare basisscholen De Brêge in Scharsterbrug en De Beuk in Sint Nicolaasga hebben ingestemd met een fusie.

Watersportvereniging Sint Nyk mag vijftig kaarsjes uitblazen.

Tijdens de algemene ledenvergadering van Begrafenis- en Crematievereniging ‘De laatste eer’ is er afscheid genomen van bestuursleden Jos de Vries en Jitse Taconis. Ze hebben respectievelijk 27 en 21 jaar in het bestuur gezeten.

Oud-leerlingen, ouders en meesters en juffen namen afscheid van OBS De Beuk in Sint Nicolaasga.

Ruim 65 jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar hadden zich in elf teams opgegeven voor de Jeugdsurvival in en rondom het dorp. 'Chicks van de keetwestend' is verkozen als winnaar van de editie 2019.

Jeen en Rinske Zwaga zijn 60 jaar getrouwd.

05 mei 3Na degradatie vorig jaar is het S.N.V.V. D5 gelukt om meteen weer kampioen te worden.

Na ruim 50 jaar besluiten de vijf leden van biljartvereniging Sint Nyk bij gebrek aan nieuwe deelnemers er een punt achter te zetten.

Paardensportvereniging De Oorsprong in Sint Nicolaasga is op zoek naar een mollenvanger.

 

Juni

Altsaxofonist Nynke Hoekstra uit Idskenhuizen mag naar het Nederlands Kampioenschap voor solisten blazers. De jonge muzikante verdiende de kwalificatie door tijdens het concours 'Klank en Slach fan Fryslân' van de Organisatie van Muziekverenigingen in Friesland een eerste prijs binnen te halen.

Bij een felle brand in één van de appartementen van zorgcomplex Wilhelmina Oord in Sint Nicolaasga is een dode gevallen. De 70-jarige bewoner van het appartement overleefde de brand niet. De 25 bewoners van het zorgcomplex werden uit voorzorg geëvacueerd en het pand ontruimd. Naast het dodelijk slachtoffer is een personeelslid uit voorzorg met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een tiental nieuwe voertuigen is overgedragen aan diverse brandweerkorpsen. Ook het korps Langweer krijgt als Oppervlaktereddingsteam (Ovrt) een nieuwe Mercedes Sprinter.

Tijdens de afsluitende familiedag van VVI heeft Jan de Vries een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn vele vrijwilligerswerk bij VVI en in het dorp. Burgemeester Fred Veenstra spelde hem de versierselen op te midden van de VVI familie. Een compleet verraste De Vries was even sprakeloos en stond binnen vijf minuten alweer bij de braadpan. 06 juni 2

Epke (86) en Minke Bootsma (84) vieren hun diamanten huwelijk.

Op het nieuwe gedeelte van bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga wordt een nieuw project ontwikkeld voor bedrijfsunits en of opslagboxen; onder de naam Slotmolen-units. Het betreffen units van 38 tot 62 vierkante meter.

Vakantiereuring werkt als doping voor team Camping Blaauw.

Een slechtvalkbroedpaar heeft zich gevestigd in de kast van Spannenburg.

De Konag JumboTuigmiddag in Sint Nyk is verplaatst vanwege het slechte weer. De organisatie kan de veiligheid voor deelnemer, paard en publiek niet garanderen.

Renado 2 maakt met 28 graden Celsius op de thermometer promotie naar de tweede klas-
se.

JO11 RVC is ongeslagen kampioen.

VVI 3 en VVI 4 zijn kampioen geworden. De mannen van de 45 plus zijn kampioen geworden van de voorjaarsreeks.

06 juniDe grote verbouwing van jeugdonderkomen De Wissel in Sint Nicolaasga is bijna klaar. Een veiling met 69 kavels zorgt voor een financiële buffer in de toekomst. Op de veilinglijst staan onder andere twee uren belastingadvies, optreden van Shantykoor De Headammers en een rollator. Na ruim twee-en-een-half uur is de veiling voor de verbouw van jeugdsociëteit De Wissel klaar en stopte de teller op 15.805 euro.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!